Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, bir haftadan az bir süre önceki görünümüne ilişkin ince bir değişiklik yaparak, ilave faiz artırımlarına ilişkin beklentiyi daha ileriye öteledi.

ABD merkez bankasının başkanı, büyümenin hızlanma konusunda yavaş olacağına dikkat çekerek, kendisi ve çalışma arkadaşlarının, ABD ekonomisinin, ne zaman açık iyileşme işaretleri göstereceğinden ziyade, bu işaretleri gösterip göstermeyeceğini izlemekte olduğubu kaydetti.

Yellen Salı günü Washington'da Senato Bankacılık Komitesi'nde yaptığı konuşmada, "Fed fonları faizinin (Fed'in gösterge faizi) artırılmasında temkinli bir şekilde ilerleme, büyümenin ılımlı hıza dönüp dönmediğini, işgücü piyasasının daha da güçlenip güçlenmeyeceğini ve enflasyonun yüzde 2 hedefimize doğru ilerleme sağlayıp sağlamayacağını değerlendirirken, ekonomik büyümeye yönelik parasal desteği sürdürmemize imkan sağlayacak" dedş.

Yalnızca 6 gün önce, Yellen, faiz artırımına temkinli bir yaklaşımın, kendilerine büyüme, istihdam ve enflasyonun iyileşmekte olduğunu doğrulatma imkanı tanıyacağını söylemişti.

69 yaşındaki Yellen, iki gün sürecek yarı yıl para politikası konuşmalarını, ekonominin uzun vadeli görünümüne ilişkin kendi iyimserliğine karşın, "son yıllarda görülen yavaş verimlilik artışının gelecekte de devam edeceğine ilişkin bazı önde gelen ekonomistler tarafından işaret edilen olasılığı gözardı edemeyiz" diyerek başlattı.

Yellen'ın değerlendirmeleri onu, eski Hazine Bakanı Lawrance Summers'ın bir süre önce yaptığı büyüme ve faizleri aşağı yönde bastıran güçlerin uzun süreli olabileceğine ilişkin yorumuna daha da yaklaştırdı. Son döneme kadar para politikası konusunda daha şahin bir tutuma sahip olan St. Louis Fed Başkanı James Bullard da, geçen hafta yayınladığı bir çalışmada, ABD ekonomisinin en az iki ya da üç yıl için rutine sıkıştığını işaret ederek görüşlerini değiştirdi.

Yellen, konuşmasının ardından soruları yanıtladı. Fed Başkanı, ABD'nin resesyona girme olasılığının düşük olduğunu kaydetti. Yellen ayrıca, bu haftaki referandumda İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı alması ve bunun da finans piyasalarında akrgaşa yaratmnası durumunda ihtiyaç duyulması halinde, Fed'in harekte geçmeye hazır olduğunu da söyledi.

Yellen, "Ekonomik sonuçların ne olacağını yakından izleyeceğiz ve bu değerlendirme ışığında harekete geçmeye hazırız" dedi.

Ekonomik İvme

Fed politika yapıcıları, 15 Haziran'daki toplantıda, gösterge faizi değiştirmedi ve ekonominin ivmesine ilişkin güvenlerinin istihdam büyümesinde Nisan ve Mayıs aylarındaki yavaşlamanın ardından duraksadığını işaret etti. Söz konusu toplantıda, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 17 üyesinin altısı bu yıl bir adet çeyrek puanlık bir faiz artırımını öngördü, ancak tahminlerin medyanı iki faiz artırımında kaldı. mart ayındaki toplantıda, yalnızca bir üye bu yıl tek faiz artırımı olaccağı tahmininde bulunmuştu.

Yellen Salı günü, kısa vadede, Fed'in ekonominin hayalkırıklığı yaratan ilk çeyreğin ardından sıçrama yapmasını beklediği ve kendisinin de, belli bir zamanlama işaret eetmeksizin, "kademeli" faiz artırımı öngörmeye devam ettiği yolında geçen haftaki mesajını tekrarladı.

Yellen, Mayıs ayındaki zayıf istihdam raporunda yansımasını bulan işe alımlardaki yavaşlamaya dikkat çektyi, ancak birkaç ayın verilerine çok fazla vurgu yapılmaması uyarısında bulundu.

Yellen, "Bir ya da iki ayın verilerine aşırı tepki göstermemek önemli ve işgücü piyasasının diğer bazı güncel koşulları halen olumlu görünüyor" dedi.

Yellen, son ekonomik verilerin "ikinci çeyrekte GSYİH büyümesinde kaydadeğer bir artış" işaret ettiğine dikkat çekerek, diğer bir olumlu noktadan daha bahsetti.

İkinci çeyrekteki sıçramaya karşın, ekonominin resesyondan çıkmasınına rdından yedi yıl sonra, 2016 yılının ilkyarısındaki büyümenin yıllıklandırılmış bazda yüzde 2'yi aşması beklenmiyor. İşsizlik 2007'den bu yana en düşük seviyesine inerken, ücretler durgun kaldı ve enflasyon Fedîn yüzde 2 hedefinin altında seyretti.

Küresel Tehditler

Yellen, konuşma metninde, ABD dışından gelebilecek bazı potansiyel tehditlerden bahsetti. Bunların içinde Çin'in büyümesine yönelik belirsizlikler ve Perşembe günü İngiltere'de yapılacak olan Avrupa Birliği üyeliğinin oylanacağı referandum yer aldı.

Yellen, geçen hafta yaklaşan referandumun Fed'in faizi sabit tutma kararı almasında bir faktör olduğunu söylemesinin ardından, dün açılış açıklamasında, "İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışının önemli ekonomik yansımaları olabilir" dedi.

Yellen'ın konuşması ile birlikte gelen para politikası raporunda, Fed, ABD'de ticari gayrımenkul piyasasında fiyatların kısa zamanda çok öteye gitmiş olabileceği uyarısında bulundu. Rapora göre, değerlemeler, ticari gayrımenkul fiyatlarının kira gelirini aşmaya devam etmesi ile birlikte, dış şoklara artan bir şekilde duyarlı hale geliyor.

Genel anlamda, Yellen'ın mesajı, devam eden temkinliliği ve belirsizliği işaret ediyor.

Fed Başkanı, komitenin 15 Haziran'daki açıklamasındeki söylemi tekrarlayarak, "FOMC, ekonomik koşulların daha da iyileşeceği ve ekonominin federal fon faizinde yalnızca kademeli artışı garanti edecek şekilde evrileceğini düşünmeye devam ediyor," dedi.

Yellen'ın Salı günkü konuşmasının ardından fed fon faizi vadeli kontratlarının işaret ettiği üzere, yatırımcılar Fed politika yapıcılarının 26-27 Temmuz'daki toplantıda faiz artırımı kararı alma olasılığını yalnızca yüzde 10 olarak görüyor.

Yellen Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde konuşacak.