Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan İcra ve İflas Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile iş dünyası tarafından tepkilere neden olan iflas ertelemeye yeni düzenleme getiriliyor.

Bu hafta içinde Meclis’e sevk edilmesi planlanan tasarının yasalaşması halinde, bir şirket veya kooperatif için iflas ertelemesi istenebilmesi için mali durumu iyileştirme projesini mahkemeye sunması gerekecek. İyileştirme projesinde, yeni nakit kaynak konulması dahil nesnel ve gerçek kaynaklar, önlemler ile erteleme süresince tüm işletme giderleri ve çalışma sermayesinin nasıl karşılanacağı gösterilecek. Liste ve belgelerin iflas erteleme talebiyle birlikte sunulmaması veya mahkemece verilecek 2 haftalık kesin süre içinde tamamlanmaması halinde, iflas erteleme talebi ispatlanamamış sayılacak ve borca batık olduğunun anlaşılması halinde talep sahibi şirketin veya kooperatifin iflasına karar verilecek.

1 YIL GEÇMEDEN TALEP YOK

İflas ertelemeden yararlanmış bir sermaye şirketi veya kooperatif, uzatmalar dahil erteleme süresi bitiminden itibaren 1 yıl geçmedikçe iflas erteleme talebinde bulunamayacak. Tasarıyla, kanunun 179’uncu maddesi de değiştiriliyor. Buna göre, halen 4 yıla kadar uzatılabilen iflas erteleme, uzatmayla birlikte 2 yıl ile sınırlandırılacak. Tasarıyla iflas erteleme talebi üzerine mahkemece verilen nihai kararlara karşı 10 gün içinde istinaf yoluna başvurulabilmesine imkân sağlanıyor. Peş peşe iflas erteleme kararlarının mahkemelerce kabul edilmesi iş dünyasında tepki çekmiş, yeni düzenleme hazırlığı başlamıştı.

Gazete Habertürk