Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İngiliz Basını: Tarihi Boşanma

İngiliz Basını: Tarihi Boşanma

Birleşik Krallık vatandaşları, AB üyesi olarak kalıp kalmamayı oyladı. İngiliz basını, referandumda 'AB'den ayrılma' yönündeki sonucun garantilendiğini duyurdu

Giriş: 24 Haziran 2016, Cuma 08:12
Güncelleme: 24 Haziran 2016, Cuma 08:14

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda seçmenlerin oy kullanma işlemi tamamlandı.

BBC, Birleşik Krallık'ın 16 milyon 784 bin oyla 'AB'den ayrılma' sonucunu garantilediğini duyurdu.

İngiliz basını, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmaktan yana oy kullandığını tahmin ettiğini duyururken, "Britanya tarihi boşanma yönünde oy kullandı" şeklinde yorumda bulundu.

Eğer karar 'ayrılma' yönünde çıkarsa, Birleşik Krallık AB tarihinde birlikten ilk ayrılan ülke olacak.

Şu ana kadarki sayımlarda İngiltere ve Galler'de birlikten ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmak isteyen seçmenlerin tercihi öne çıkmış durumda. Katılım oranları göz önünde alınarak yapılan hesaplamalara göre kazanan tarafın 16 milyondan fazla oya ulaşması gerekiyor.

Birmingham'dan çıkan sonuçlar da 'ayrılalım' dedi.

Galler'de ayrılmak isteyenlerin oranı yüzde 55.

İskoçya'da ise açılan sandıklara göre seçmenlerin yüzde 62'si birlikte kalma, yüzde 38'i ayrılma yönünde oy kullandı.

Cebelitarık'ta katılım oranının yüzde 83,5 olarak gerçekleştiği referandumda, 19 bin 322 seçmen AB'de kalma yönünde oy kullanırken, 823 seçmen ise birlikten ayrılma yönünde oy verdi.

AB'den ayrılma yanlısı UKIP lideri Nigel Farage, 23 Haziran'ın 'Britanya'nın bağımsızlık günü' olacağını söyledi. Öte yandan Başbakan David Cameron'ın ise sonuçlar 'ayrılmaktan' yana çıkarsa 'hemen istifa etmesi gerektiğini' ifade etti.

BİRLİKTEN AYRILMAK İSTEYENLERİN SUNDERLAND ZAFERİ

Birlikten ayrılmak isteyenlerin çoğunluğa ulaştığı ilk yer Sunderland oldu. Sunderland'den gelen sonuçlar birlikten ayrılmak isteyen vatandaşlar tarafından büyük sevinçle karşılandı, ayrılma yanlıları Londra'da kutlama yaptı.

İlk sayım yapılan bölgelerdeki birlik yanlısı oylar lehine denge, Sunderland'de oy kullananların yüzde 61 oranında birlikten çıkma yönünde oy vermesiyle değişti. Sandığa giden 134 bin 324 seçmeden 82 bin 394'ü (yüzde 61.3) AB'den çıkma yönünde oy kullanırken, birlikte kalmayı isteyen seçmen sayısı 51 bin 930 (yüzde 38.7) olarak belirlendi.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ın AB üyeliğinin oylandığı referandumda, oy verme işlemi yerel saatle 07.00’de (TSİ 09.00) başladı. Sandıkların saat 22.00’de (TSİ 00.00) kapandı. Referandum sonucunun cuma sabahı netleşmesi bekleniyor.

İş çıkışında sandık başına gitmeye hazırlananlar, hava muhalefetiyle karşılaştı. Londra'da sağanak yağış nedeniyle bazı tren seferleri iptal edildi. Metro hattında da sık sık aksaklıklar yaşandı. Çalışanların, sandıklar kapanmadan oylarını kullanamamasının da sonuçları etkilemesi bekleniyor.

Birleşik Krallık’ta yaşayan İrlanda ve Milletler Topluluğu üyesi ülkelerin vatandaşları ile yurt dışında yaşayan ancak son 15 yılda en az bir kez seçmen kaydı yaptırmış olan İngiliz vatandaşları da referandumda oy kullanabiliyor. Birleşik Krallık’ın deniz aşırı bağlı toprağı konumundaki Cebelitarık vatandaşları da referandumda oy verebiliyor.

Oy kullanma yaşının 18 olduğu Birleşik Krallık’ta toplam 46 milyon 499 bin 537 seçmen bulunuyor. İngiltere 39 milyon 956 bin 824 seçmenle Birleşik Krallık’taki en önemli seçmen oranına sahip, onu 3 milyon 988 bin 492 ile İskoçya, 2 milyon 270 bin 743 ile Galler, 1 milyon 260 bin 955 ile Kuzey İrlanda takip ediyor. Cebelitarık’ta ise 24 bin 117 seçmenin referandumda oy kullanması bekleniyor.

Referandumda seçmenler "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtlıyor.

AB’nin atası konumundaki Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) Fransa'nın iki vetosundan sonra 1973’te katılan Birleşik Krallık, AET üyeliğini 1975’te referanduma götürmüştü.

41 yıl önceki ilk referandumda sandıktan yüzde 67 “kalma” kararı çıkmıştı.