Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Brexit'in ardından dünyadan ve Birleşik Krallıktan ilk tepkiler

Brexit'in ardından dünyadan ve Birleşik Krallıktan ilk tepkiler

Beyaz Saray, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı almasının ardından Obama'nın Cameron'la konuşacağını açıkladı

Giriş: 24 Haziran 2016, Cuma 09:39
Güncelleme: 24 Haziran 2016, Cuma 10:14

(Güncellendi 10:11)

Siyasete yön veren isimler, Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda Avrupa Birliği'nden ayrılma kararını değerlendirdi.

Referandum kampanyasında birçok defa, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılığının İskoçya'da yeni bir bağımsızlık referandumunu tetikleyebileceği uyarısında bulunan İskoç Ulusal Partisinin (SNP) lideri ve İskoç bölgesi Başbakanı Nicola Sturgeon, "İskoç halkının kendi geleceklerini AB'nin bir parçası olarak gördüklerini" söyledi.

İskoçya Kültür, Avrupa ve Dış İlişkiler Kabine Bakanı Fiona Hyslop da "Kararların sonuçları olur. Birleşik Krallık da İskoç halkının çıkarlarına karşı bir karar aldı. Bunun sonuçları olacak." dedi.

Kuzey İrlanda'daki Sinn Fein Partisi adına açıklamada bulunan Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness de Brexit kararının ardından, İrlanda ve Kuzey İrlanda'nın birleşmesi için referandum düzenlenmesi çağrısında bulundu. Parti, Birleşik Krallık'ın AB'den çıkmasıyla, bu ülkenin Kuzey İrlanda halkının çıkarlarını temsil etme yetkisinden mahrum kalacağını bildirdi.

İktidardaki Muhafazakar Partili Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Philip Hammond da seçmenin talebini açıkça dile getirdiğini söyleyerek, hükümetin işinin bu kararla ilerlemek olduğunu bildirdi. Hammond ayrıca, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, Brexit halinde başbakanlık görevini sürdüreceğini söylediğini hatırlattı.

Anamuhalefetteki İşçi Partisinin "Gölge Maliye Bakanı" John McDonnell da Brexit kararıyla sterlinin değer kaybettiğinin altını çizerek, hükümetin ekonomiyi dengelemesi, işleri ve maaşları koruması için adım atması gerektiğini bildirdi.

AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen ve birlikten ayrılık yönünde kampanya yürüten Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisinin (UKIP) lideri Nigel Farage ise referandum gününü, Birleşik Krallık'ın "bağımsızlık günü" olarak tanımladı. Farage, "Bu, sıradan insanlar için, iyi insanlar için bir zafer olacak" dedi.

Ayrılık kararıyla İngiltere Başbakanı David Cameron'ın istifa etmesi gerektiğini savunan Farage, resmi Twitter hesabından da "Ülkemizi geri kazandık." yazdı.

Liberal Demokrat Partisinin Lideri Tim Farron da sosyal medyadan paylaştığı açıklamasında, referandum sonucundan dolayı yıkıldığını ve kızgın olduğunu ifade ederek, "Derinden bölünmüş bir ülkeye uyandık." dedi.

İngiltere'deki Yeşil Partinin parlamentodaki tek milletvekili Caroline Lucas da karardan dolayı yıkıldığını söyleyerek, "Bence halka yanlış bir çözüm satıldı. Britanya'da halk sinirli ve bu sinirlerini AB'den ayrılma oyu vererek ifade ettiler." değerlendirmesinde bulundu.

Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması, yüzde 48'i de AB'de kalınması yönünde oy verdi.

Tarihi referandumda İngiltere ve Galler'de birlikten ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmayı isteyen seçmenlerin tercihi öne çıktı.

İngiltere'nin AB'den çıkması yönündeki oyların önde gitmesi nedeniyle İngiliz sterlini değer kaybetmeye devam etti ve 1985 yılından bu yana dolar karşısında en düşük seviyesine indi. İlk sandıkların açılmasının ardından birlikten ayrılma oyları öne geçince sterlin-dolar paritesi 1.43'e gerilemişti.

Brexit'in Birleşik Krallık dışındaki ülkelerdeki yansımaları ise şöyle:

ABD

Beyaz Saray, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın, İngiltere Başbakanı David Cameron'la konuşacağını duyurdu.

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını 'Avrupa için üzücü bir gün' olarak yorumladı.

FRANSA

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, 'Birleşik Krallık için üzücü' diye yorumladığı kararın ardından Avrupa'nın devam edeceğini ancak halkının güvenini kazanması gerektiğini söyledi.

HOLLANDA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İngiltere'nin kararının AB'de reform yapılması için bir 'uyarıcı' olması gerektiğini söyledi. İngiltere'nin bu kararından dolayı oldukça üzüntü duyduğunu dile getiren Rutte, Avrupa'nın işbirliğine devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Brexit kararının 'geriye döndürülemez' göründüğünü belirten Rutte, sürecin uzun sürebileceğini ifade etti.

ÇEK CUMHURİYETİ

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, sadece İngiltere ayrılma kararı aldığı için değil aynı zamanda birliğin güçlenmesi için AB'nin hızlıca değişiklik yapması gerektiğini söyledi.

POLONYA

Polonya Dışişleri Bakanı da Brexit kararının 'Avrupa için kötü haber' olduğunu söyledi. Ayrıca bu kararın, AB konseptinin değişmesi gerektiğine dair bir işaret olduğunu belirtti.

FİNLANDİYA

Eski Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını 'kötü bir kabus' olarak yorumladı: "Lütfen hala uyuduğumu ve bunun sadece kötü bir kabus olduğunu söyleyin" dedi.