Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, referandum sonucu ile ilgili olarak, "İngiltere'deki referandumun ardından birliğimizi 27 üye olarak korumakta kararlıyız." dedi.

Tusk, "Birleşik Krallık'taki referandumdan başka bir sonuç çıkmasını istediğimizi saklamaya gerek yok. Bunun sonucunun siyasi olarak ne kadar ciddi ve hatta dramatik olduğunun farkındayım" şeklinde konuştu.

Tusk, "Avrupa Birliği negatif senaryoya karşı hazırlıklıydı" dedi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere'deki referandum sonucu ile ilgili olarak AB'yi 27 üye olarak korumakta kararlı olduklarını belirterek, "Sizi öldürmeyen şey sizi güçlendirir" dedi.

Tusk, İngiltere'deki referandumun sonuçlarının açıklanmasının ardından kısa bir açıklama yaptı. Referandumdan başka bir sonuç çıkmasını istediklerini belirten Tusk, "Bunun siyasi olarak ne kadar ciddi ve hatta dramatik olduğunun farkındayım." dedi. Özellikle İngiltere'de önemli siyasi sonuçların olabileceğini kaydeden Tusk, "Tarihi bir an, ancak ani tepkiler verme zamanı değil. Herkesi temin etmek isterim ki, bu olumsuz senaryoya karşı da hazırlıklıydık." diye konuştu.

Son günlerde Avrupa Birliği liderleri, başbakanlar, devlet başkanları ve AB kurumları başkanlarıyla İngiltere'nin olası AB'den çıkma kararına ilişkin görüşmeler yaptığını söyleyen Tusk, "Bugün 27 üye adına şunu söyleyebilirim: Birliğimizi 27 üye olarak korumakta kararlıyız. Hepimiz için birliğimiz ortak geleceğimizin çerçevesini oluşturuyor." değerlendirmesini yaptı.

Referandum sonrası yasal bir boşluk olmayacağını vurgulayan AB Konseyi Başkanı, Birleşik Krallık birlikten resmen çıkana kadar AB kanunlarının İngiltere'de geçerli olmaya devam edeceğini söyledi.

İngiltere'nin birlikten çıkmasına dair yapılacak çalışmaların anlaşmalarla daha önceden zaten belirlendiğine dikkati çeken Tusk, bu çerçevede AB Liderler Zirvesi marjında İngiltere olmadan 27 üye devletin katılacağı bir zirve gerçekleştireceklerini de açıkladı. Zirvede aynı zamanda birliğin geleceğini de konuşacaklarını kaydeden Tusk, "Geçtiğimiz yılların birlik açısından tarihinin en zorlu yıllar olduğu doğru. Ancak her zaman babamın söylediğini hatırlarım. Sizi öldürmeyen şey sizi güçlendirir." dedi.