Bayram rezervasyonları turizmcilerin yüzünü güldürdü
Ramazan Bayramı dolayısıyla tatil süresinin 9 güne çıkarılmasıyla rezervasyonlarda yoğunluk yaşanıyor
Ramazan Bayramı dolayısıyla tatil süresinin 9 güne çıkarılmasıyla rezervasyonlarda yoğunluk yaşanıyor, otellerde doluluk oranının yüzde 80'i bulması bekleniyor.
Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi sonrası yaşanan gelişmeler ve bölgedeki diğer faktörlerin de etkisiyle bu yıl gelirleri büyük oranda düşen turizmciler, Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla yaşanan iç hareketlilikten memnun.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramda tesislerin dolacağını, bunun bir nebze olsun moralleri düzelteceğini belirterek, vatandaşların tatil için hızlı karar vermesi gerektiğini söyledi.
Turizm sezonunun 200, bayram tatilinin ise 9 gün olduğunu anlatan Ayık, "Baktığımız zaman bu kıyaslamayı yaptığımızda 20'de biri kadar bir aralıktan bahsediyoruz." diye konuştu.
Yaz sezonunda iç pazarda hareketlilik beklediklerini ifade eden Ayık, turizm tesislerindeki fiyatların en makul seviyelerde olduğuna dikkati çekti. Ayık, "Geçen seneler ile kıyaslandığında gerçekten ciddi anlamda fiyatlarda gerilemeler var. Araştırsınlar her bütçeye, her ailenin bakış açısına uygun konseptte tesislerimiz, ona göre fiyatlarımız var." dedi.
Ayık, her bölgede dağ, yayla ve deniz için çok zengin ürün çeşitliliği olduğunu, ülke içinde seyahat edecek vatandaşların gelecek birkaç aylık dönemi iyi değerlendirerek bunu bir fırsat gibi düşünerek tatillerini hızlı planlamaları gerektiğini anlattı.
"Bazı tesislerde yüzde 100 doluluk bekliyoruz"
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ da bayram tatilinin uzatılmasının tatil tüketicisi ve sektör tarafından pozitif değerlendirildiğini söyledi.
Bayram tatilinin satışlara ivme kazandırdığını bildiren Kızıldağ, şunları kaydetti:
"Zaten bu karardan önce yaklaşık yüzde 60 civarında doluluk vardı. Kararla birlikte yüzde olarak satışlar hız kazandı. Tahmin ediyorum genel anlamda ortalama yüzde 80'leri bulacak. Bazı tesislerde yüzde 100 doluluk bekliyoruz. Tabii 9 güne çıkması önemli çünkü kısa ve tek paketler satılacaktı. 9 günlük tatil dolayısıyla beş günlük, dört günlük paketler oluyor. Bu da katkı sağlıyor. Bayram için daha çok Ortadoğu pazarından talep geliyor."
Antalya'ya her yıl ortalama 13,5 milyon turist geldiğini ve bunun yüzde 80'inin yabancı olduğunu anımsatan Kızıldağ, "Bunun yerli turiste kapatılması mümkün değil ama bu bir süreç. Avrupa'da hala kararsız bir kitle var, tatilini planlamamış. 2-2,5 ayı kurtarabilirsek kaybın bir kısmını telafi edebiliriz." dedi.
Kızıldağ, özellikle bayram nedeniyle tatilin uzatılmasına ve sektörün ihtiyacı olan konaklama için Türk halkına teşekkür etti.
"Yüksek fiyatlar, vatandaşları tatilden uzaklaştırıyor"
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizin etkilerinin aşılması için iç turizmin desteklenmesi gerektiğini ve bunun için otel konaklama fiyatlarında indirime gidilmesi gerektiğini söyledi.
Uçak ve hızlı tren bilet fiyatlarında da acilen indirime gidilmesi gerektiğini savunan Palandöken, "Ulaşımın yanı sıra otellerde konaklama fiyatlarında indirime gidilmeli, ciddi anlamda, halkın anlayacağı dilden ilan edilmeli. Hem müşteri 'yok' deniyor hem de fiyatlar çok yüksek. Fiyat istikrarı sağlanırsa iç piyasa turizmin bu açığını kapatabilecek kapasiteye sahiptir." dedi.
Fiyatların yabancı turistlerin seviyesine getirilmesinin de yeterli olacağını anlatan Palandöken, indirime gidilmesi halinde doluluk oranlarının yüzde 100 olacağını ve sürümden kazanılacağını belirtti.
Palandöken, hükümetin acil tedbir alarak ulaşım için uçak, hızlı tren ve otobüs fiyatlarında indirim yapılması gerektiğini dile getirerek şu değerlendirmelerde bulundu:
"Uçak fiyatlarında astronomik bir rakam çıkıyor. 500, 700 liraya uçak fiyatları var. Bu rakamla uçağa da binemez. 'Uçağa binmeyen kalmasın' diye kampanya yapılıyor ama bilet fiyatları yüksek. Geceden satılıyor, uçaklar tam kapasite dolu gidiyor. Yüksek fiyatlar vatandaşları tatilden uzaklaştırıyor. Türkiye'de herkes tatilini rahatça yapabilmeli, milletin beklentisinde cevap olacak çalışma yapılmalı."
Aracı olmayan, uçak bileti alamayan vatandaşların otobüsle yolculuk yaptığını anımsatan Palandöken, buna destek olunması ve ailelerin 18 yaşına kadar çocuklarının bedava seyahat etmesi gerektiğini anlattı.
Palandöken, turizmde oluşan boşluğu doldurmak için alternatifler sunmak gerektiğine dikkati çekerek, ulaşım için fiyatların geçen yıla oranla yüzde 40 fark ettiğini savundu.
Yabancı turistlerin uçak dahil bin liraya mükemmel tatil yapabildiğini vurgulayan Palandöken, vatandaşların ise sadece uçak biletini ancak bin liraya alabildiğini söyledi.
"Birçok otel, boş yataklarını doldurdu"
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, bayram tatilinin uzatılmasının erken açıklanması sayesinde birçok otelin boş yataklarını doldurduğunu belirtti.
Dünyanın hiçbir yerinde mevcut fiyatlara bu kalitede tatil imkanı bulunmadığını anlatan Çetin, "Umarım imkanı olan vatandaşlarımız bu fırsatı değerlendirirler. Bayram tatili, turizm yörelerinde mutlaka bir canlılık yaratacaktır, esnaf da bir miktar nefes alacaktır. Bundan sonraki süreçte de iç turizmin canlandırılması için çalışanlara tatil kredisi ve özel kampanyalar da yapılabilir." dedi.
Dış turizm için imaj yenileme, tanıtım ve lobi çalışmalarının her zamankinden daha önemli hale geldiğini vurgulayan Çetin, oda olarak tanıtım anlamında ciddi mesai harcadıklarını anlattı.
Tanıtım noktasında birçok proje yürüttüklerini bildiren Çetin, sosyal medya üzerinden Antalya'yı anlattıkları 13 kısa filmin, 15 gün içerisinde ABD'den Çin'e kadar birçok ülkede 3,5 milyona yakın kişi tarafından izlendiğini söyledi.
AA