Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, küresel piyasalarda İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasına bağlı yaşanan kargaşa sonrası doların yükselişe geçmesiyle, yuan kurunu Ağustos'tan bu yana en sert biçimde yükseltti.

Çin Merkez Bankası (PBOC) referans kuru dolar karşısında yüzde 0.9 daha zayıf belirleyerek 6.6375'e çekti. Dolar kurunu endeksleyen gösterge geçtiğimiz iki günde yüzde 2.3 yükselişle 2011'den bu yana en iyi iki günlük artışı kaydederken, İngiltere para birimi sterlin ve euro düştü.

Doların yükselişi Çin'in ikili kur stratejisini de tehlike atıyor. Çin, dolar karşısında kısıtlı kazançlara izin vererek sermaye çıkışlarının önünü almak istiyor, ve ticaret ortaklarının para birimlerine karşı para biriminin değerini düşürerek ihracatçıları desteklemek istiyor. Yuan, Ağustos'taki zirvesinden bu yana benzer para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında yüzde 10'a yakın değer kaybetti.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Asya araştırma birimi şefi Khoon Goh, "Sermaye çıkışı riski arttı. Yetkililer, sermaye çıkışlarına karşı aldıkları önlemlerin işlediğini göstermek için yuandaki zayıflığı kısıtlamak üzere daha önce de yaptıkları gibi müdahale edebilir" dedi.