Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:50'de güncellendi)

Petrol, düşüşünü altıncı haftaya taşıması beklenen ABD petrol stoku verisi öncesi, Şubat ayından bu yana gerçekleştirdiği en büyük iki günlük kaybının bir kısmını geri verdi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki günde, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) kararının küresel piyasalarda sarsıntı yaratmasının ardından yüzde 7.5 düştükten sonra, yüzde 3.0 kadar yükseldi. Sterlin rekor düşüşün ardından bir miktar toparlanırken, Asya hisse senetleri, teşvik iyimserliği ile kayıplarının bir kısmını geri aldı. Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba günü açıklayacağı ABD petrol stoku verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, geçen hafta 2.5 milyon varil düşüş göstermesi bekleniyor.

Petrol fiyatları, Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, küresel arz kesintileri ve ABD'de düşen üretimin küresel arz fazlasının azalacağına ilişkin beklentileri güçlendirmesinin etkisi ile yüzde 80'den fala yükseldi. Petrol Kaynaklarından Sorumlu Devlet Bakanı Emmanuel Ibe Kachikwu, Nijerya'nın, ham petrol altyapısına saldırıları üretimin düşmesine neden olan militanlarla ateşkesi başlattığını duyurdu. Brexit kararının İngiltere ekonomisinde yavaşlama yaratağı ve bunun da diğer ülkelere yayılabileceği beklentisine karşın, petrol piyasası arz-talep dengesine doğru kendini düzeltiyor.

Oslo'da SEB AB baş emtia analisti Bjarne Schieldrop, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Şöyle bir soru ortaya çıkıyor; bu alım için iyi bir fırsat mı?," dedi ve "Stoklar düşüyor ve ABD petrol üretimindeki düşüş taş gibi sağlam" değerlendirmesinde bulundu.

Melbourne'de IG Ltd. piyasalar analisti Angus Nicholson, "Petrolde temel göstergeler, piyasa volatilitesi dikkate alındığında, fiyatların nereye gideceği konusunda fazla etkili olmada güçlük çekebilir," dedi ve "Petrol halen 45 doların üzerindeve piyasa artan bir şekilde dengeye doğru ilerliyor. Stok verileri bu hafta, yön için izlenecek" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.37 dolar yükselerek varil başına 47.70 dolara kadar çıktıktan sonra, Londra saati ile 11:26'tda47.62 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 1.31 dolar düşüşle 46.33 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 2 altındaydı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.36 dolar ya da yüzde 2.9 yükselerek varil başına 48.52 dolara ulaştı. Kontrat Pazartesi günü 1.25 dolar düşerek 47.16 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 83 sent primli işlem gördü.

(14:50'de güncellendi)