Almanya:İngiltere'ye taviz verilmemeli
Almanya gecikmeye makul bakıyor ama İngiltere ile yeniden masaya oturulmayacağı uyarısında bulunuyor
İngiltere siyaseti 23 Haziran referandumunun ardından yönünü arıyor.
Dün referandum sonuçları İngiliz parlamentosunda tartışılırken, “AB’ye çıkış başvurusu için acele edilmemesi” görüşü ağırlık kazandı. İngiltere resmen başvurursa AB’nin Lizbon Anlaşması’nın 50’nci maddesine göre çıkış sürecini 2 yıl içinde tamamlaması, 27 AB üyesi ile yüzlerce anlaşma imzalaması gerekecek. Bu yüzden İngiliz siyasetçiler müzakerelere hazır olmadan başvurunun yapılmaması taraftarı. Başbakan David Cameron da dün başvuru için acele edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Almanya ise İngiltere’nin başvuruyu geciktirmesini anlayışla karşılamakla birlikte yeni bir pazarlık olasılığına kapıları kapattı. Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, “İngiltere hükümeti başvuru öncesi zaman isterse bunu anlayışla karşılarız. Bu sürenin uzun olmaması her iki tarafın da çıkarınadır. Ancak İngiltere çıkış başvurusunda bulunmadan önce yeni bir müzakere veya öngörüşme olmayacak” dedi. Almanya bu görüşünü Fransa ile paylaştı ve Paris’in de desteğini aldı. Telefonla görüşen Merkel ile Hollande adına yapılan açıklamada, “İki ülke İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı sonrası gelişmeleri ‘tam ittifak’ içerisinde ele alacaktır” dendi.
ZİRVEDE BREXİT MESAİSİ
AB üyesi 27 ülkenin liderleri bugün Brexit gündemi ile bir araya geliyor. Zirveye İngiltere Başbakanı David Cameron’ın katılması da bekleniyor. Liderler yeni çıkış referandumlarının önüne geçilmesini de görüşecek.