Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin AB'den çıkış süresinin olabildiğince yapıcı olmasını istediğini belirterek, "AB'den ayrılırken Avrupa'ya sırtımızı dönmemeliyiz." dedi

Ülkesindeki referandumun ardından istifa kararı alan Cameron, AB liderleriyle buluşmak üzere AB Konseyi binasına gelerek, AB Liderler Zirvesi öncesi açıklamalarda bulundu.

Yapılan referandumun ardından İngiltere’nin AB’den ayrılacağını söyleyen Cameron, "Bu sürecin ve sonucunun olabildiğince yapıcı olmasını istiyorum. AB'den ayrılırken Avrupa'ya sırtımızı dönmemeliyiz." dedi.

AB ülkelerinin İngiltere'nin komşusu, dostu ve müttefikleri olduğunu kaydeden Cameron, "Onlarla olabilecek en yakın ticari ve güvenlik işbirliği istiyorum. Bu, bizim ve onlar için iyi. Bu ruh haliyle görüşmeleri gerçekleştirmeyi umuyorum." diye konuştu.

İngiltere'de 23 Haziran'da yapılan referandumda, halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması yönünde oy kullanmıştı ancak AB'den çıkış için İngiltere'nin AB Antlaşması'nın 50. maddesini yürürlüğe koyması, AB'ye resmen referandum sonucunu iletmesi gerekiyor. Bunun ardından 2 yılı bulması öngörülen çıkış müzakereleri yapılacak.

AB ülkelerinin liderleri, bugün yapılacak olan AB Konseyi (AB Liderler Zirvesi) toplantısında referandumdan çıkan sonucu görüşerek, ortak bir pozisyon ortaya koyacak.