Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:25'te güncellendi)

Küresel hisse senetleri rallilerini ikinci güne taşıdı ve dolar, politika yapıcıların İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılışının küresel büyümeyi engellemesini önlemek için harekete geçeceği beklentisiyle zayıfladı. ABD stoklarının düşmesiyle petrol yükseldi.

MSCI Tüm Ülkekler Dünya Endeksi, dünya genelindeki merkez bankalarının Brexit'in küresel piyasaları bulandırması durumunda harekete geçmeye hazır olduklarının sinyallerini vermesiyle Ağustos'tan beri en büyük iki günlük kazancını kaydetti. S&P 500, tahminlerin Fed'in faizleri artırmak yerine düşüreceğini göstemesiyle, yükselerek yıl içindeki kayıplarını sildi. Birleşik Krallık'ın FTSE 100 Endeksi iki günde yüzde 6.3'lük kazancıyla, Brexit sonrası kayıplarını sildi. Gelişen piyasa hisseleri Fed'in bu yıl faiz artırmayacağı yönündeki bekletiyle birlikte doların düşmesiyle yükseldi. Pound 31 yılın düşüğünden sıçrayışını genişletti. Petrol varil başına 49 doların üzerine çıktı. 

İngiltere'nin arafta kalmasıyla birlikte Avrupa Birliği liderleri Brüksel'de ülkenin birlikten ayrılığını tartışmak için toplandı. Traderlar, Fed'in faiz oranı artırımı tahminlerini erteledi ve bu da 2018'den önce borçlanma maliyetlerinin yükselmesi olası olmadığını gösterdi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin çoğu İngiltere Merkez Bankası'nın ilave teşvik uygulamasını gideceği ve üçüncü çeyrekte faiz oranlarnı düşüreceği tahmininde bulundu.

Boston'da TFC Financial Management şef yatırım yetkilisi Daniel Kern, "Soğukkanlı kalanların geçici olarak kazanmasının şok edici olduğunu düşünmüyorum." dedi ve "Piyasa Fed'in bu yıl faizleri artırma şansını çok düşük şansla iskonto ediyor. Son 36 saatte, Büyük Britanya'nın Brexit kararından geri dönme olasılığı konuşuluyordu. Şu anda bu sürecin spekülasyon safhasındayız." diye görüş bildirdi.

Avrupa Birliği liderleri, Brexit kararından dönüş olmadığını söyleyerek, Başbakan David Cameron'ı AB'den çıkış mekanizmasını harekete geçirmedeki gecikmenin gelecekteki ilişkilere dair görüşmelere başlanmasını engelleyeceği konusunda uyardı. Güney Kore dün mali teşvik paketi açıkladı ve Japonya Merkez Bankası başkanı Haruhiko Kuroda, gerekirse piyasaya daha fazla fon akıtılabileceğini söyledi.

- Hisse Senetleri

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York'ta saat 16:00'da yüzde 2.2 yükseldi ve iki günlük kazancını yüzde 3.9'a çıkardı. S&P 500, son seansta dört ayın en iyi performansını gerçekleştirerek yüzde 1.8 sıçradıktan sonra yüzde 1.7 yükseldi. ABD hisse senedi endeksi ikinci çeyrekte yüzde 0.5 yukarıda seyrediyor. Enerji hisseleri petroldeki yükselişle Mart'tan beri en iyi iki günlük kazancını kaydetti. Chevron Corp. yüzde 1.7 yükseldi. Dow Jones Sanayi Endeksi 553 puan yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 3.1 yükselirken, enerji üreticileri ve madencilik en iyi performansları sergiledi. Endeks iki gün içinde yüzde 11 düştükten sonra yüzde 4.7 iyileşme kaydetti. Yine de endeks arka arkaya ikinci çeyreklik kaybına doğru yöneliyor. FTSE 100 Endeksi yüzde 2.1 yükseldi ve Brexit öncesi kapanışından yüzde 1.1 uzakta seyretti.

Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, Almanya'nın özel banka yatırımcılarını kayıplardan korumak için herhangi bir girişime karşı olduğunu açıklamasının ardından yüzde 2.3 düşerek, İtalyan bankalarındaki kayıplara öncülük etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, bölgedeki endekslerin yükselmesiyle, yüzde 1.9 yukarı tırmandı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 2.2 yükselerek, dünkü yüzde 1.3'lük kazancını genişletti. Güney Kore, Tayvan, Endonezya ve Filipinler'deki hisse senetleri en az yüzde 1 yükselerek, kazançlara öncülük etti.

Tur operatörü TUI AG, Türkiye'deki terör saldırısında 41 kişinin ölmesi ve 200'den fazla kişinin yaralanmasının ardından, Londra'da yüzde 3.3 geriledi. Türk havacılık hisse senetleri, saldırıların güvenlik endişelerini yükseltmesi ve ülkenin zor durumdaki turizm sektörüne ilave tehditler oluşturmasıyla düştü.

- Para Birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in faiz oranı yolundaki spekülasyonlarla, son seanstaki yüzde 0.5'lik kaybının ardından yine aynı oranda düştü.

Sterlin, yatırımcıların İngiltere'nin AB'den ayrılma planını beklemesiyle, dolar karşısında kazançlarını ikinci güne taşıdı.

Commerzbank AG'de Döviz stratejisti Lan Nguyen, "Piyasalar bir şekilde sakinleşti." dedi ve "Eğer İngiltere'nin ortak pazara katılımını sağlayabilecek yeni bir başbakan olasılığı var ise, Pound'un kısa vadede iyileşmeye devam ettiğini görebiliriz. Ancak belirsizlik hala çok yüksek ve piyasa katılımcıları gergin." diye konuştu.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi yüzde 1 yükseldi. Kolombiya pesosu, Güney Afrika randı ve Brezilya reali kazançlara öncülük etti.

- Emtia

Bloomberg Emtia Endeksi, yüzde 1.1 yükselerek dünkü yüzde 1.9'luk rallisini genişletti.

Petrol, Birleşik Krallık'ın AB'den çıkmasının ardından gelen kayıplarını, ABD stok verisinin kayıplarını altıncı haftaya taşımasıyla hafifletirken, dolar zayıfladı.

Batı Teksas petrolü yüzde 4.2 yükselerek varil başına 49.88 dolara gelerek son seanstaki yüzde 3.3'lük sıçrayışının üzerine ekledi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin verisine göre, petrol stokları geçtiğimiz hafta 4.05 milyon varil azaldı. Bloomberg'in anketine katılan analistler 2.5 milyon varillik bir azalma bekliyordu.

Altın, merkez bankalarının küresel ekonomiyi desteklemeye devam edeceği beklentisiyle yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1.326.20 dolara geldi.

(23:25'te güncellendi)