Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konuya ilişkin bilgi sahibi kaynaklara göre Çin otoriteleri, Çin dışında işlem gören yuanı desteklemek için erken işlemlerde bankalar yoluyla müdahalede bulundu.

Söz konusu müdahalenin henüz resmi olarak duyurulmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre Çin Merkez Bankası (PBOC), yuan kurunda istikrar sağlamak istiyor. Yuan, Hong Kong'da sabah saatlerinde dolar karşısında yüzde 0.26 güç kazandı ve Çin'de işlem gören yuan ile arasındaki farkı azalttı.

Çin dışında işlem gören yuan, Brexit referandumundan beklenmedik bir şekilde ayrılma yönünde oy çıkması ardından yüzde 1.2 değer kaybederek 12 Asya parası arasında en sert düşüşü gerçekleştirdi. Dolardaki yükseliş Çin'den sermaye çıkışı riskini artırıyor. Aynı anda Çin yetkilileri, ülkenin en büyük ticaret ortaklarından olan Avrupa'daki ekonomik belirsizlik ve düşen euro ile mücadele ediyorlar.

Hong Kong'da Bank of East Asia Ltd. forex analisti Kenix Lai, “PBOC Çin dışında işelm gören yuanın çok hızlı değer kaybettiğini görmek istemiyor. Ekonomiye ilişkin aşağı yönlü riskler yılın ikinci yarısında da devam ediyor, yuan üzerinde baksı var ve Brexit Çin ihracatını etkileyecek” dedi.