Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Güne  2.8969'dan başlayan Dolar/TL saat 11:10 itibariyle 2.8848'den işlem görüyor. Euro/TL 3.22, sterlin/TL ise 3.90'dan alıcı buluyor. Son dönemde Fed'in faiz artışını öteleyeceğine dair tahminler ve merkez bankalarının ekonomileri destekleyeceği beklentileri dolar talebini azalttı.

Borsa İstanbul ise yeni günde Türkiye - İsrail anlaşması, Türkiye - Rusya ilişkilerinde düzelme ve Asya hisse senetleri piyasasında olumlu seyrin etkisiyle güne yükselişle başladı. Endeks, 77 bin puanın üzerinde seyrediyor.

DIŞ TİCARET VERİSİ 

Bugün açıklanan dış ticaret verisine göre Türkiye'nin ihracatı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre % 9,6 artarak 12 milyar 140 milyon dolar, ithalat ise % 3,8 azalarak 17 milyar 194 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yılın 5 aylık döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre % 4,4 azalarak 58 milyar 789 milyon dolara düştü. İthalat da geçen yılın ocak-mayıs dönemine göre % 9,5 gerileyerek 80 milyar 174 milyon dolar oldu. Reel Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, yolladığı notta ihracatta Brexit etkisinin görüleceğini söyledi. Erkan, "Brexit sonrasındaki konjonktürel değişimleri hesaba kattığımızda bu bizim için olumlu bir görünüme işaret etmiyor. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış sürecinde gerek İngiltere ekonomisinde, gerekse de Avrupa ekonomilerinde ekonomik büyümelerin aşağı doğru revize edilecek olması bu ülkelerdeki iç talebi olumsuz yönde etkileyecek. Bu da ihracatımıza azalma olarak yansıyacaktır" ifadelerini kullandı.

Erkan, Rusya ve İsrail'le ilişkilerin düzelmesinin ise ihracatı olumlu etkileyeceğini belirtti.

Bugün İngiltere'de büyüme, Almanya'da işsizlik oranı, Euro Bölgesi'nde enflasyon verilerinin yanı sıra ABD'de işsizlik maaşı başvuruları piyasaların radarında olacak.