Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) referandumundan çıkan beklenmedik sonucun daha fazla küresel belirsizliğe yol açması ve Fed faiz artırımlarının ihtimalini ötelemesiyle birlikte, altına ilişkin giderek artan sayıdaki revize edilen banka tahminlerinin doğru çıkması durumunda değerli metal, Brexit oylamasından en fazla kazanarak çıkan emtia olabilir.

Yeniden artan risk iştahının etkisiyle fiyatının düşmesine karşın altına ilişkin görünümünü yukarı revize eden Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'nin (ANZ) Perşembe günkü raporuna göre değerli metal 12 aylık süre içinde onz başına 1,400 dolara kadar tırmanabilir. Singapur merkezli Oversea-Chinese Banking Corp., altına ilişkin görünümlerini yukarı revize eden ve aralarında Goldman Sachs'ın da bulunduğu bankalara katılarak Perşembe günü erken saatlerde değerli metalin onz başına 1,400 dolara kadar tırmanma potansiyeli olduğunu belirtti.

ANZ, “İlk şokun etkisini kaybetmeye başlamasıyla birlikte piyasalar görece iyi işliyor gibi görünüyor. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkışına ilişkin hala birçok soru mevcut. İngiltere'de ortaya çıkan siyasi kriz ve AB'nin geleceğine ilişkin endişeler karşısında yatırımcılar hassas olmalı” ifadesi yer aldı.

OCBC ekonomisti Barnabas Gan, bir notunda “İngiltere'nin AB'den çıkmasıyla birlikte ilerleyen aylarda riskten kaçış algısının devam etmesini bekliyoruz” şeklinde fikir bildirdi. Gan, Fed'in 2016 yılında faiz artırımına gitme ihtimalinin azaldığını belirtti. Bankanın Fed'den tek bir faiz artırımı gelmesi durumunda altın hedefi onz başına 1,350 dolar olurken, faiz artırımı olmaması durumunda hedefi 1,400 dolar seviyesinde bulunuyor.

Spot piyasada işlem gören altının fiyatı 12:15'te onz başına 1,319.68 dolar oldu.