Zeybekci: İhracatçının önünü açacağız
-
Zeybekci, "Bu yıl alacağımız önlemlerle ihracatçımızın önünü açacak, ülkemizdeki iş ve yatırım ortamını geliştirecek, üretime dayalı bir temel inşa edeceğiz" dedi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, küresel risklerin arttığı bir ortamda Türkiye ekonomisinin, ihracat artışıyla parmakla gösterilen bir konumda yer aldığını belirterek, "Dış ticaret açığını azaltma noktasında son dönemlerde ciddi bir başarı grafiği çizen Türkiye, bu ivmesini 2016 yılında da sürdürmektedir." ifadesini kullandı.
Zeybekci, yazılı açıklamasında, bu yılın mayıs ayına ait dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Zeybekci, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı dış ticaret rakamlarına göre mayısta ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 artarak 12 milyar 140 milyon dolara çıktığını, ithalatın ise yüzde 3,8 azalarak 17 milyar 194 milyon dolara gerilediğini anımsattı.
Mayısta dış ticaret açığının yüzde 25,5 azalarak 5 milyar 54 milyon dolar seviyesine gerilediğine işaret eden Zeybekci, geçen yıl küresel ekonominin oldukça sarsıntılı bir dönem geçirdiğini ve bu olumsuz görünümünü, küresel ticaret rakamlarına da doğrudan yansıttığını vurguladı.
Küresel ihracatın 2015’te yüzde 13,2 daraldığına, negatif seyrin bu yıl da devam ettiğine dikkat çeken Zeybekci, Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre bu yılın ilk çeyreğinde toplam küresel ihracatın yüzde 8,5 gerilediğini kaydetti.
Bu yılın küresel ticaret için güçlüklerle dolu bir dönem olduğunu ifade eden Zeybekci, "Küresel talebin halen durgun seyrettiği ve emtia fiyatlarında yeterli toparlanmanın sağlanamadığı bir dönemden geçen dünyada, küresel ticaretin içinde yer aldığı atmosfer umut verici görünmemektedir." değerlendirmesinde bulundu.
- "AB'de görülen ılımlı büyüme ihracatımızı olumlu etkiliyor"
Bakan Zeybekci, dış ticaret rakamları üzerinde, Türkiye ekonomisini birçok açıdan doğrudan etkileyen unsurların yanı sıra bölgede yaşanan olumsuz gelişmelerin de belirleyici olduğunu bildirdi. Türkiye'nin 2016 yılının ilk 5 aylık dönemi içerisinde tam 3 ayda ihracatını artırmayı başardığını belirten Zeybekci, şubatta yüzde 1,1, martta ise yüzde 2 artış gösteren ihracatın mayısta yüzde 9,6 gibi ciddi bir artış kaydettiğini aktardı. Zeybekci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Küresel risklerin sayıca arttığı bir ortamda Türkiye ekonomisi, ihracatında sağladığı söz konusu artış ile parmakla gösterilen bir konumda yer almaya devam etmektedir. Dış ticaret açığını azaltma noktasında son dönemlerde ciddi bir başarı grafiği çizen Türkiye, bu ivmesini 2016 yılında da sürdürmektedir. Bu yılın mayıs ayında dış ticaret açığındaki yüzde 25,5’lik düşüş son derece olumlu bir gelişmedir. Bu sayede mayısta ihracatımızın ithalatı karşılama oranı geçen yılki yüzde 62 seviyesinden yüzde 70,6 seviyesine yükseldi. Yine benzer şekilde ilk 5 aylık dönem itibarıyla ihracatımızın ithalatı karşılama oranı 2015'te yüzde 69,4 seviyesinden yüzde 73,3 seviyesine yükseldi."
Bu yıl sonu itibarıyla serbest bölgeler net ihracatı ve bavul ticaretinin de eklenmesiyle ihracatın ithalatı karşılama oranında çok yüksek düzeylere, hatta başa baş seviyesine kadar yükselebileceğini öngördüğünü belirten Zeybekci, diğer taraftan ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artışın, cari açıkla mücadele yolundaki çabalarını da destekleyen bir unsur olduğuna işaret etti. Zeybekci, şöyle devam etti:
"2014 yılından bu yana hem cari açığını azaltan, hem de ekonomik büyümesini küresel ortalamaların üzerinde gerçekleştiren Türkiye ekonomisi, kendi başarı öyküsünü farklı kulvarlarda sürdürmekte devam etmektedir. Bu eğilimin 2016 yılının tamamında güçlenerek sürmesini öngörüyoruz. AB ekonomilerinde görülen ılımlı büyüme, Avrupa Merkez Bankasının parasal genişlemeye devam etmesi ve bu ekonomilerdeki ötelenmiş tüketimin tekrar harekete geçmeye başlaması ihracatımızı olumlu yönde etkiliyor. Mayıs ayında AB'ye ihracatımız yüzde 25,1 artışla 5 milyar 887 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece mayıs ayında AB’ye ihracatımızın toplam ihracattaki payı yüzde 48,5 seviyesine yükselmiştir."
- "İhracat seferberliğini başlattık"
Zeybekci, bu yılın tamamında çevre ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin ihracat üzerindeki olumsuz etkisini AB’de yaşanan ekonomik canlanmanın dengeleyeceğini tahmin ettiğini ifade ederek, Avrupa ekonomilerindeki toparlanmaya önemli katkısıyla birlikte İngiltere'nin en fazla ihracat yapılan ülke olduğunu anımsattı.
İhracattaki ilk 4 ülkenin sırasıyla İngiltere, Almanya, İran ve İtalya, ithalattaki ilk 4 ülkenin ise Çin, Almanya, ABD ve Rusya olduğunu hatırlatan Nihat Zeybekci, şunları kaydetti:
"2016 yılını yeni ihracat seferberliğini başlattığımız bir yıl olarak değerlendiriyoruz. Bu yıl alacağımız önlemlerle ihracatçımızın önünü açacak, ülkemizdeki iş ve yatırım ortamını geliştirecek, üretime dayalı bir temel inşa edeceğiz. Son yıllarda hem gelişmiş hem de gelişme yolundaki ülkelerin boğuştuğu küresel olumsuzluklara rağmen ülkemiz, ihracatını artırma yolunda adımlar atmaya devam ediyor. Bu özverili çabanın arkasında hükümetimizin gerçekleştirdiği yapısal reformlar ve sağladığı istikrar ortamı belirleyici konumdadır. Dış ticaret açığını kontrol altına almaya devam edecek, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki yükselişi muhafaza edecek ve bu eksende mal ticaretimizin cari açığımıza olumlu katkısını sürdüreceğiz. Ayrıca son zamanlarda komşu ve bölge pazarlarla başlattığımız diyalog süreci ve bu minvalde ikili ilişkilerimizde meydana gelecek iyileşmelere bağlı olarak da komşularımıza ve bölgemize olan ihracatımızın önümüzdeki aylarda artmasını bekliyoruz. Bu vesileyle, her türlü risk unsuruna rağmen mayıs ayında ihracatımızı artırma becerisini sergileyen fedakar ihracatçılarımızı ve ekonomimizin ana lokomotifi olan üreticilerimizi canı gönülden tebrik eder, başarılarının devamını dilerim."
AA