Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, İngiltere Merkez Bankası 'nın Brexit oylamasının etkileriyle başa çıkmak için para politikasını birkaç ay içerisinde gevşetebileceğini söyleyerek, bundan fazla yapacak bir şey olmadığı konusunda uyardı.

Ülkesinin Avrupa Birliği'nden çıkmasının ardından ikinci kez televizyonda yayımlanan konuşmasında, merkez bankasının ekonomiyi veya finans sistemindeki direnci korumak için harekete geçmekte tereddüt etmeyeceklerini açıkladı. BOE Başkanı, haftalık likidite ihalelerine devam edeceklerini açıklayarak, "Belirsizlik bir süre daha artabilir."dedi ve "Ekonomik görünüm kötüleşti ve yaz aylarında para politikasında gevşemeler olabilir." diye konuştu.

BOE para politikasında gevşemeye giderse, bu 2012'eden beri ilk olacak. Anahtar faiz oranı 2009 yılından bu yana yüzde 0,5 ile tüm zamanların en düşük seviyesinde bulunuyor. BOE daha önce bunun alt sınır olduğunu söylerken, BOE sıfıra yaklaşabileceği sinyallerini vermiş ancak Carney yetkililerin bankalardaki etkiyi yakından inceleyeceğini söyledi.

Carney, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği ve geri kalan dünya ile ilişkilerinde "kapsam bir strateji"ye ihtiyacı olduğunu söyleyerek, ticaret, göç, sermaye akışı ve önemli alanlardaki düzenlemelere dikkat çekti.

Carney para politikasının sınırları olduğunu belirterek, geniş negatif bir şokun ekonomik sonuçlarını tamamen dengeleyemeyeceğini söyledi ve "Ekonominin gelecek potansiyeli ve istihdam, ücretler ve refah üzerindeki sonuçları para politikası yapıcılarının hediyesi değil. Bunlar daha büyük kararlar, başkaları tarafından formüle edilen daha büyük planlar tarafıdan hareket ettirilen kararlar." diye konuştu.