Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, 2009'dan bu yana en büyük çeyrek dönem kazancını göstermesinin ardından, ABD'de azalan arzın küresel fazlanın daralmakta olduğu spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.6 yükseldi ve bu haftanın kazancını yüzde 2.1'e genişletti. ABD'de Cuma günü açıklanan resmi verilere göre, ham petrol stoku düşüşünü altıncı haftaya taşıdı ve üretim Eylül 2014'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Fiyatlar Haziran sonu itibariyle üç aylık dönemde yüzde 26 arttı. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan , Asya ve ABD'ye resmi satış fiyatlarını Ağustos ayı için düşürdü.

Arz keintileri ve AND'de düşen petrol üretimi, küresel arz fazlasının azalmasına yol açtı ve Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesine inen fiyatların yüzde 80'den fazla yükselmesine neden oldu. Hem Uluslararası Enerji Ajansı ve hem de Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), talebin arzdan daha fazla artması ile birlikte, piyasanın dengeye doğru gittiği tahmininde bulundu.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "ABBD ham petrol stoklarındaki düşüş açık bir şekilde destekleyici bir unsur," dedi ve "Ancak piyasa gerçek üretim kesintilerini beklyor ve bu olana kadr, petrol fiyatlarında güçlü bir ralli sürdürülebilir olmayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 30 sent artarak, Seul saati ile 12:41'de varil başına 48.63 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 1.55 dolar ya da yüzde 3.1 düşerek 48.33 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 70 altındaydı.

Eylül vadeli brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 41 sent ya da yüzde 0.8 yükselerek varil başına 50.12 dolara ulaştı. Vadesi Perşembe günü dolan Ağustos kontratları 93 sent ya da yüzde 1.8 düşerek 49.68 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a göre 75 sent primli işlem gördü.