Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:45'te güncellendi)

Altın, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararının ardından, yatırımcıların merkez bankalarının küresel ekonomiyi desteklemeye devam etme ihtiyacında olacağı spekülasyonu ile yükselişini beşinci haftaya taşırken, gümüş Eylül 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Altın yüzde 0.8 tırmanarak, Singapur saati ile 15:20'de ons başına 1,332.62 dolara çıktı. Sterlin bazında altın yeniden ons başına 1,000 sterlin seviyesinin üzerine tırmandı. Gümüş yüzde 3.6 yükselişle ons başına 19.396 dolara kadar çıktıktan sonra 19.2405 dolara geldi. Fiyatlar bu hafta yüzde 8.4 ile yaklaşık üç yılın en hızlı artışını gerçekleştirmeye yöneldi.

Güvenli liman niteliğindeki varlıklar, politika yapıcılarının büyümeyi desteklemek için daha fazlasını yapacağı beklentileri ile talep görüyor. İngiltere Merkez Bankası Guvernörü Mark Carney, Perşembe günü yaptığı açıklamada, İngiltere ekonomisini desteklemek için, önümüzdeki aylarda faiz indirimine gidilebileceğini söyledi. ABD'de faiz artırımı olasılığı Brexit sonrası artık iyice azalırken, yatırımcılar altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla altın alımına devam ediyor. Bu alımlar sonucu varlıklar 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Everbright Futures Co. analisti Zhan Dapeng, "Politika yapıcıların şimdi, Brexit'ten kaynaklanan olumsuzlukları gidermek için daha da gevşemeye gitmeyi düşünmek zorunda kalacakları riski var," dedi ve "Altın, daha fazla yatırımcıların paralarını ona yöneltmeleri ile birlikte, daha da tırmanabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu yıl yüzde 34 artarak, Perşembe günü itibariyle 1,952.5 tona çıktı. Academia Capital LLC adlı hedge fonu kurmak için bu yılın başlarında Citigroup Inc.'den ayrılan Ivan Szpakowski, altının, Fed'in faiz artırımı ihtimalin "kaydadeğer bir şekilde" düşmesi ile birlikte, muhtemelen yükselişini sürdüreceğini kaydetti.

Vadeli kontralara göre, traderlar, Fed politika yapıcılarının Haziran toplantısında faizi sabit tutması ve gelecekteki faiz artırımları için tahminlerinin düşürmesinden iki haftadan az bir süre sonra alınan Brexit kararının ardından, Fed'in yıl sonuna kadar faiz artırma olasılığını yüzde 9 olarak görüyor.

Çin'de Şangya Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 1.7 yükselerek 286.37 yuana (ons başına 1,338.47 dolar) çıktı.

Platin yüzde 0.6 yükselirken, palladyum yüzde 0.4 düştü.

(11:45'te güncellendi)