Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Brexit sonrası merkez bankalarından teşvik beklentileri ve Fed’in faiz artışını öteleyeceğine dair tahminler son günlerde diğer gelişmekte olan piyasa para birimlerini olduğu gibi Türk Lirasını da destekliyor.

İngiltere MB Başkanı dün Mark Carney, Brexit oylamasının etkileriyle başa çıkmak için para politikasını birkaç ay içerisinde gevşetebileceğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası'ndan bir yetkili, Brexit oylamasının ardından tahvil alım kurallarını gevşetmeyi düşündüklerini belirtti.

Merkez Bankaları'ndan gelen gevşeme sinyalleri, küresel piyasaların yanı sıra yurtiçi piyasaları da destekliyor. Öte yandan Türkiye'nin Rusya ve İsrail'le normalleşme adımları da piyasaları olumlu etkiliyor.

Geçen hafta İngiltere'nin Brexit kararının ardından 3.0015'e kadar yükselen Dolar/TL güne 2.8818 seviyelerinden başladı. Kur, saat 10:30 itibariyle 2,8855'ten işlem görüyor.

TÜRKİYE İMALAT PMI 7 YILIN DİBİNDE

Türkiye'de imalat sektörünün faaliyet koşulları Haziran ayında da kötüleşmeye devam etti. PMI Endeksi kritik eşik olan 50'nin altında kalarak 7 yılın en düşük seviyesine indi.

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi ise Haziran'da geriledi. Siyasi, jeopolitik gelişmeler ve terör olaylarındaki tırmanış endeksteki düşüşte etkili oldu.



BUGÜN HANGİ VERİLER İZLENECEK?

Euro Bölgesi ve ABD'de imalat PMI ve imalat ISM verileri takip edilecek. Beklentilerin üzerinde gelecek rakamların küresel hisse senetleri üzerinde pozitif etki yapabileceği belirtiliyor.

Invest AZ'den Mehmet Arın Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede 2.91 seviyesinin takip edilmesi gerektiğini belirterek, "2.90'ın altı alım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Önümüzdeki hafta piyasa neredeyse tamamen kapalı, yatırımcı dolarda kalmayı tercih edebilir. 2.9050-2.91 önemli direnç seviyeleri, haftaya da buradan kapatabilir diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.