Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Antalya Toptancı Haller Müdürü Dilaver Demir, "Son bir haftadır Havaların aşırı derecede sıcak gitmesiyle çiftçilerimiz yetiştirdikleri ürünleri normal şartlarda 2 veya 3 gün toplayıp hale getirirken, son dönemde neredeyse her gün getirmeye başladılar. Dolayısıyla arz ve talebe göre belirlenen fiyatlarda ürünün fazla olmasıyla düşüş yaşandı." dedi.

Antalya Toptancı Haller Müdürü Dilaver Demir, yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nin Türkiye'nin en büyüğü olduğunu belirterek, Antalya bölgesindeki çiftçilerin ürettikleri ürünleri satmak için toptancı hallerine getirdiklerini, burada ürünlerin alıcı, komisyoncu ve tüccarlar vasıtasıyla Türkiye'nin 81 iline gönderildiğini ifade etti.

Çiftçilerin yetiştirdiği ürünlerin fiyatının hallede arz-talep dengesine göre belirlendiğine işaret eden Demir, "Özellikle son bir haftadır havaların aşırı derecede sıcak gitmesiyle çiftçilerimiz yetiştirdikleri ürünleri normal şartlarda 2 veya 3 gün toplayıp hale getirirken, son dönemde neredeyse her gün getirmeye başladılar. Dolayısıyla arz ve talebe göre belirlenen fiyatlarda, ürünün fazla olmasıyla düşüş yaşandı. Bu mevsimsel bir düşüştür." diye konuştu.

Ayrıca seraların son zamanları olduğuna değinen Demir, artık yayla ürünlerinin piyasa sunulmaya başlanacağını bildirdi.

Yayla ürünlerinin piyasa ilk girişinde taze olduğu için fiyatlarının yüksek olmasının beklendiğini kaydeden Demir, söz konusu yayla ürünlerinin henüz tam olarak tüketime sunulmadığını vurguladı.

DOMATESİN FİYATI 1-1,5 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

Haldeki sebze fiyatlarının son durumu hakkında bilgi veren Demir, şunları anlattı:

"Mesela dolma biberin satış fiyatı en düşük 70 kuruş, en yüksek 1 lira. Ana kalem ürünümüz olan domatesin kilogram fiyatı 1 lira ile 1,5 lira arasında değişen fiyatlarda halimize satılıyor. Salatalık 50 kuruş ile 1 lira arasında, kabak 70 kuruş ile 1,10 lira arasında, patlıcanın fiyatı ise 50 kuruş ile 1 lira aralığında şu an toptancı halimizde işlem görüyor."

Bu arada, Antalya Toptancı Hali'nde haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre domatesin ortalama yüzde 13, patlıcanın yüzde 38, salatalık yüzde 42 ve kabağın yüzde 55 oranında düşük fiyatla satışa sunulduğu belirtildi.

Yine geçen yılın aynı dönemine göre karpuzun kilogramının yaklaşık yüzde 12, kavunun kilogram fiyatının ise yüzde 100'den fazla arttığı kaydedildi.

Bu artışın ramazan ayıyla ilgili olduğuna dikkati çeken yetkililer, ramazan yaz mevsimine denk geldiği için vatandaşların iftar ve sahurlarda karpuz ve kavun gibi hafif yiyecekleri tercih etmesinin bu artışlara neden olduğunu bildirdi.

AA