Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı

Almanya Başbakanı Merkel,"Biz şimdiden 4 adımı önceden düşünemeyiz. İngiltere'de ne olacağını ve ne zaman söz konusu başvuruyu yapacağını beklememiz lazım" dedi

Giriş: 05 Temmuz 2016, Salı 17:47
Güncelleme: 05 Temmuz 2016, Salı 17:48

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit) konusunda bu ülkenin Avrupa Antlaşması'nın 50'nci maddesi uyarınca AB'den ayrılma başvurusunda bulunması gerektiğini, daha sonra diğer adımların konuşulabileceğini söyledi.

Merkel, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri ile başkent Berlin'de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İngiltere’de gerçekleştirilen referandumun sonucuna üzüldüğünü yineleyerek, şimdi "27 ülkeli AB" olarak yola devam edeceklerini belirtti.

İngiltere ile AB arasındaki ilişkilerin gelecekte nasıl olacağını İngiltere'nin düşünmesi gerektiğini vurgulayan Angela Merkel, İngiltere'nin ilk önce Avrupa Antlaşması'nın 50'nci maddesine göre AB'den çıkmak için başvuruda bulunması gerektiğini anımsattı.

Daha sonra bir müzakere sürecinin olacağına işaret eden Merkel, "Biz şimdiden 4 adımı önceden düşünemeyiz. İngiltere'de ne olacağını ve ne zaman söz konusu başvuruyu yapacağını beklememiz lazım." dedi.

Macaristan'da yapılacak referandum

Almanya Başbakanı Merkel, Macaristan'da 2 Ekim'de yapılacak halk oylamasına ilişkin de bu ülkede bugün bir referandum tarihinin açıklandığını belirtti.

Burada sorulacak soruyla mevcut hükümetin sığınmacı politikalarına bir cevabın çıkacağını ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın sığınmacılara ilişkin görüşünün de bilindiğini ifade eden Angela Merkel, bu açıdan referandumdan dolayı halihazırdaki durumun değişmesini beklemediğini kaydetti.

Arjantin Devlet Başkanı Macri ise Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR) ülkeleri ile AB arasındaki ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelerin biraz zaman almış olabileceğini ifade ederek, "Ancak Arjantin ve tüm MERCOSUR ülkeleri müzakerelerde ilerleme sağlanması konusunda hazırlar." şeklinde konuştu.

En zor konunun ise tarım alanında yaşandığını dile getiren Mauricio Macri, bu konuda Fransa'nın tutumunun esnek olmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

AA