Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gelişen piyasalar haftalık kayba yöneldi

Gelişen piyasalar haftalık kayba yöneldi

Çin para birimi yuan düşüşünü 5. haftaya taşırken, Çin hisseleri kazançlarını geri veriyor, tahvil fonları güvenli liman talebiyle rek sermaye girişi öngörüyor

Giriş: 08 Temmuz 2016, Cuma 08:41
Güncelleme: 08 Temmuz 2016, Cuma 09:28

Gelişmekte olan ülke hisse senetleri ve para birimleri, Brexit sonrası rallinin sona ermesinin ardından dünyanın en büyük ekonomilerinin görünümüne ilişkin endişelerin oluşmasıyla birlikte bu haftayı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor.

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi'ndeki 10 sektörden 9'u, 1 Temmuz kapanışına göre gerileme kaydetti. Çin hisse senetleri kazançlarını geri verirken, Çin Merkez Bankası'nın ekonomik büyümeyi canlandırmak adına yuanda daha fazla değer kaybına izin vereceği yönündeki beklentiyle yuan düşüşünü 5. haftaya taşıdı. Brezilya reali ve Meksika pesosu, gelişmekte olan ülke para birimlerindeki düşüşe öncülük etti. Öte yandan, Güney Kore wonu ve Malezya ringgiti Asya para birimleri arasında en çok düşenler oldu.

İngiltere'nin Brexit kararının ardından merkez bankalarının teşviklerini artıracağına dair spekülasyonun neden olduğu ralli zayıflarken, dikkatler Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verisine ve önümüzdeki hafta açıklanacak Çin ekonomik verilerine yöneldi. Fed yetkilileri Haziran'da istihdamdaki artışa ilişkin endişelerini belirtmişti. Çarşamba günü açıklanan toplantı tutanaklarında, yetkililerin ABD ekonomisinin faiz artırımına dayanıklılığı hakkındaki inançlarını yitirmekte oldukları görülmüştü. Gelişmekte olan piyasa tahvil fonlarına sermaye akımı, yatırımcıların güvenli varlıklara yönelmesiyle, yeni bir haftalık rekor kırdı.

"Yatırımcılar hala ihtiyatlı"

Küresel olarak 379 milyar dolar düzeyinde fon yöneten Aberdeen Asset Management'ta Singapur merkezli kıdemli yatırım yöneticisi Christopher Wong, "Piyasalar sonunda Brexit kaynaklı belirsizlikleri sindiriyor ve herkes hala ihtiyatlı kalmaya devam ediyor. İnsanlar hala şirket karları, Fed ve Çin'in ne yapacağı gibi aşina konuları izlemeye devam ediyor. Muhtemelen yıl sonuna kadar dalgalı olmaya devam edecek" dedi.

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi Cuma günü Hong Kong saatiyle 13:08 itibariyle yüzde 0.4 düşerek 823.51 puanda seyretti. Endeks'in haftalık düşüşü yüzde 1.9'a ulaştı. Endeks, 1 Temmuz'da sona eren dönemde, son 4 ayın en büyük 5 günlük kazancını kaydetti. MSCI GOP Endeksi bu yıl yüzde 3.7 yükselirken, 12 aylık tahmini Fiyat/Kazanç çarpanı 11.8x seviyesinde bulunuyor. MSCI Dünya Endeksi'nin F/K çarpanı 15.7x seviyesinde bulunurken, bu Endeks 2016'da yüzde 1.2 düşüş kaydetti.

MSCI GOP Endeksi'nde 10 sektörden 9'u düşerken, Çin hisse senetleri, önümüzdeki hafta açıklanacak bir dizi ekonomik veri öncesinde haftalık kazancının bir kısmını geri verdi. Çin'de bir anket yatırımcıların ekonomik yavaşlama konusunda hala endişeli olduğunu gösterdi.

Hisse senetleri geriledi

Hang Seng Çin Endeksi Cuma günü yüzde 1.1 geriledi. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.9 düşüşle 24 Haziran'dan bu yana en büyük düşüşle haftalık kazancını yüzde 2'ye düşürdü.

Şanghay Bileşik Endeksi Brexit oylamasının ardından en iyi performans gösteren endeks olmuşken, Cuma günü yaşanan kayıplar geldi. Son yaşanan yükseliş, Çin'de yetkililerin geçtiğimiz yıl en düşük büyümeyi kaydeden ekonomiyi desteklemek için adım atabileceğine yönelik spekülasyonla yaşanmıştı.

Güney Kore, Vietnam, Hindistan ve Tayland hisse senedi endeksleri en az yüzde 0.3 düşüş kaydederken, Sri-Lanka ve Filipinler endeksleri gün içinde yükseldi. Endonezya, Pakistan ve Orta Doğu'da piyasalar kapalı kalmaya devam ediyor.

MSCI GOP Para Birimleri Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek haftalık kazancını yüzde 0.9 düşüşe yükseltti. Endeks, 1 Temmuz'da sona eren 5 günlük dönemde yüzde 1.3 yükselerek son 3 ayın en büyük kazancını sağladı.

Para birimleri, Tahviller

Brezilya reali Perşembe günü sona eren 4 günlük dönemde yüzde 3.9 gerileyerek Ekim'den bu yana en büyük kaybına yöneldi. Meksika pesosu yüzde 2.3 kayıpla son 2 ayın en kötü haftalık performansını kaydetmeye hazırlanıyor. Yuan yüzde 0.3 değer kaybederken, Güney Kore wonu yüzde 1.3 geriledi ve Malezya ringgiti yüzde 1.2 düştü.

Asya devlet tahvilleri ralli yaparken, Tayvan 10 yıl vadeli tahvil getirisi düşüşünü 7. haftaya taşıdı. Hindistan, Malezya, Tayland ve Güney Kore'de benzer tahvillerin faizleri de aynı dönemde düştü.

Singapur'da Oanda Asia Pacific Pte'de kıdemli döviz traderı Stephen Innes, "Para birimlerinde daha fazla aşağı hareket göreceğimizi sanmıyorum. Piyasalar, Brexit'in İngiltere ve AB arasında yalıtılmış bir olay olacağı yönündeki görüşe karşı savaşıyor. Ben gelişmekte olan piyasa para birimlerinde biraz ayı görüşe sahip olmaya başlıyorum"