Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, seçimlerin devlet teşviğine ilişkin iyimserliği tetiklemesi ve ABD istihdam verisinin dünyanın en büyük ekonomisine yönelik endişeleri azaltmasıyla birlikte, yaklaşık beş ayın en güçlü yükselişine yöneldi.

Japonya Topix Endeksi, 15 Şubat'tan bu yana en görülen en güçlü yükselişini gerçekleştirdi ve Tokyo saatiyle 13:43'te yüzde 3.9 artarak 1,257.35 puana geldi. Başbakan Shinzo Abe ve koalisyonunun büyük bir ihtimalle üçte iki çoğunluğu sağlayacak olmasıyla birlikte, dikkatler başbakanın mali teşvik planlarına odaklandı. Nikkei gazetesine göre Abe, Salı günü teşvik paketiyle ilgili bir açıklama yapabilir. Başbakanın danışmanlarından birine göre teşvik, mevcut mali yılda 20 trilyon yen (199 milyar dolar) olabilir.

Tokyo'da Sumitomo Mitsui Asset Management Co. kıdemli stratejisti Masahiro Ichikawa, “Abe'nin yol haritasında bir değişiklik olmamasından ve seçimde yeterli koltuk sayısını garantilemesinden memnunuz” dedi. Ichikawa, “ABD istihdam verisi ekonominin düşündüğümüzden daha güçlü olduğunu gösterdi ve bu durum, piyasaya bir miktar rahatlık sağladı” şeklinde görüş bildirdi.

Nikkei 225 Endeksi, yüzde 4 tırmanarak 15,711.16 puana yükseldi. Yen, beş günden bu yana ilk kez değer kaybetti ve dolar karşısında yüzde 0.5 azalarak 101.04 seviyesine geriledi.