Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye, trafik kazalarının hem maddi hem manevi sonuçlarının faturasını ağır ödüyor.

Sadece son 10 günlük bayram trafiğinde 120’den fazla kişinin can verdiği yollarda meydana gelen kazalar nedeniyle oluşan sosyo-ekonomik zararın yıllık 22 milyar TL civarında olduğu hesaplanıyor.

Ölümlü kaza sayısı dikkate alınarak yapılan oran hesabıyla bakıldığında sadece bayramdaki trafik kazalarından dolayı yaşanan zararın 1 milyar TL’ye yakın olduğu ortaya çıkıyor. Son dönemde yılda ortalama 3 bin 500 kişinin öldüğü, 300 bine yakın kişinin yaralandığı 1 milyonun üzerinde kaza yaşanıyor.

Bu kazaların yüzde 90’a yakını sürücü hatalarından kaynaklanırken, yüzde 1’e yakını da yol kusurundan kaynaklanıyor. 4 yıllık dönemde taşıtların gittiği ortalama kilometre yüzde 20 artarken, kaza sayıları yüzde 10 artış gösterdi. 10 yıl öncesiyle kıyaslandığında ise, trafik kazası sayısının 600 bin seviyelerinden 190 binlere gerilediği dikkat çekti. Yani düşüş yüzde 70 olarak gerçekleşti.

Trafik kazalarına neden olan yol kusurları ise oransal olarak 2007’de yüzde 0.11 ile en düşük seviyesini görse de, sonrasında artış trendine geçti ve son olarak yüzde 0.95 seviyesine ulaştı. Yaya kusuru ve araç kusuru oranları da sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 0.6 seviyelerinde seyretti.

 

MOTORLU ARAÇ SAYISI

 

Bu tutarla, son 10 yılda kesilen trafik cezalarında yaşanan artış oranı yüzde 600’a yakın oldu. Uygulanan trafik cezası sayısı da 13 milyonu aşarken, yılda 800 bine yakın araç trafikten men edildi. Ceza nedenleri dikkate alındığında ortaya en çok aşırı hız nedeniyle ceza ödendiği çıktı. Buna göre, en çok ceza sırasıyla aşırı hız, emniyet kemeri takmama ve cep telefonu kullanmadan ötürü kesildi.

 HABERTÜRK