Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da iktidar partisinin Pazar günkü ikna edici senato seçimi zaferinin ardından dikkatler, Başbakan Shinzo Abe'nin mali teşvik paketine odaklandı.

Teşvik paketinin ölçeği ve finansmanına ilişkin detaylar net olmamakla birlikte Abe, planlanan satış vergisi artırımının ertelendiğini açıkladığı 1 Haziran'da ekonomiyi desteklemek için “geniş çaplı ve cesur” önlem alılacağına yönelik vaatlerde bulunmuştu. Abe, bakanlara teşvik paketinin derlenmesi konusunda Salı günü talimat vereceğini açıkladı.

Abe ve koalisyonu, Pazar günü akşam saatlerinde çoğunluğu kazanmasıyla birlikte, devlet televizyonu NHK üzerinden “kapsayıcı ve cesur ekonomik tedbirler içeren hızlı bir formül istiyorum” diyerek teşvik paketine ilişkin vaatlerini yineledi.

Beklenenden az gerçekleşen vergi geliri ve Kumamoto bölgesindeki depremlerin ardından Nisan ayında hazırlanan 778 milyar yen değerindeki yardım paketi sonrası mali teşvik paketini finanse etmek için bütçede fazla bir fon kalmadı. Maliye Bakanlığı tarafınan yapılan açıklamaya göre ise 2015 bütçesinden kalan 250 milyar yen, ek harcama için hazır. Satış vergisinin Ekim 2019'a kadar ertelenmiş olması da yakın vadede vergi gelirleri için ek kaynak elde edilmeyeceğini işaret ediyor.