KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, hükümetin Pazar günkü seçimleri kazanmasının ardından, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin mali teşvik planları açıklamasıyla düştü.

Japonya para birimi, Abe'nin Tokyo'da yaptığı konuşmada teşvik paketi sözlerini yinelemesiyle, 31 önemli paranın tamamı karşısında değer kaybetti. Abe, yüksek hızlı trenlerin yapımının hızlandırılması planlarının da dahil olduğu, iç talebi desteklemek adına önlem talimatı verecek.

New York'ta Barclays Plc. para birimi stratejisti Andres Jaime, "Eğer ilave genişlemeye giderlerse, yenin düşeceğini görebiliriz." dedi ve "Bu geçici olacaktır. Kalıcı olmasını bekleyemeyiz." diye konultu. Jaime yenin yıl sonunda dolar başına 87 seviyesine gelmesini bekliyor.

Japonya para birimi bu yıl, Japonya Merkez Bankası'nın tahvil alımı ve negatif faiz oranı politikasını rağmen, dolar karşısında yüzde 17 güçlendi. Bu durum, ihracatı desteklemek ve yavaşlaya küresel ekonomi etkisiyle enflasyonu artırmak isteyen hükümet yetkililerini şaşırttı.

Yen, New York'ta saat 13:26 itibariyle yüzde 2.3 düşerek dolar başına 102.86 seviyesine geldi ve Ekim 2014'ten beri en sert düşüşüne yöneldi. Euro karşısında ise yüzde 2.3 düşerek 113.69 seviyesine geldi.

Advertisement