Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sterlin, Theresa May'in Başbakanlık görevini devralmasıyla siyasi istikrar algısının bir miktar geri kazanılması ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) faizleri beklenmedik bir şekilde sabit bırakmasının etkisiyle, dolar karşısında 2009 yılından bu yana en güçlü haftalık kazancına hazırlanıyor.

Sterlin, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması yönünde sonuçlanan Brexit referandumu ardından BOE'nin oylamanın ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak için beklenenden daha az agresif bir tavır sergileyeceği yönündeki spekülasyonun etkisiyle, bu hafta 31 önemli paranın tamamı karşısında değer kazandı. İngiltere'de, Theresa May'ın başbakanlık görevine gelmesi ve yeni kabinenin kurularak netlik kazanmasıyla birlikte siyasi alandaki kargaşanın azalması, sterlinin güçlenmesinde etkili oldu.

Frankfurt'ta Commerzbank AG Döviz stratejisti Esther Reichelt, “BOE'nin Perşembe günü faizleri indirmemesi ve May'ın görevi beklenenden hızlı devralması kesinlikle yardımcı oldu. Sterlinde sürdürülebilir bir yükseliş için henüz çok erken” şeklinde fikir bildirdi.

Sterlin, erken işlemlerde 30 Haziran'dan beri en yüksek olan 1.3481'i görmesinin ardından, Londra satiyle 09:16'da yüzde 0.5 yükselerek 1.3406 seviyesinden işlem gördü. İngiliz Sterlini, bu hafta dolar karşısında yüzde 3.5 değer kazanarak, Mayıs 2009'dan beri görülen en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Cuma günü euro karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 83.20'den işlem gören sterlin, yüzde 2.5 ile yılın en güçlü haftalık yükselişini gerçekleştirdi.