Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Cuma günü yayınlanan Nisan-Haziran 2016 dönemi banka kredileri eğilim anketinde “Bankaların fon sağlama imkânlarının gelişimi incelendiğinde, yılın ikinci çeyreğinde hem yurt içi hem de yurt dışı fonlama koşulları gevşemiştir” ifadesi yer aldı. Raporda üçüncü çeyreğe ilişkin banka beklentilerinin, yurt içi fonlama koşullarındaki gevşemenin süreceği, yurt dışında ise fonlama koşullarının kısıtlı ölçüde sıkılaşacağı yönünde olduğu belirtildi.

Raporda, kredi koşullarına ilişkin “Bankaların, işletmelere kullandırılan kredilerde standartları sıkılaştırmayı azaltarak sürdürdüğü, bireysel kredi türlerinden konut ve taşıt kredilerinde önceki iki çeyrekte temelde aynı bıraktığı standartları sıkılaştırmaya başladığı, diğer bireysel kredilerde ise standartları sıkılaştırmaya devam ettiği görülmektedir” şeklindeki ifadeye yer verildi. 2016 yılı üçüncü çeyrek beklentileriyle ilgili olarak ise işletmelere kullandırılan kredilerde ve bireysel kredilerde sıkılaşmanın artarak süreceği yönündeki beklentinin altı çizildi.

Kredi talebi açısından değerlendirildiğinde, işletmelerin birinci çeyrek artış kaydeden kredi talebinin ikinci çeyrekte aynı kaldığı ifade edildi. Bireysel kredi türlerinden konut kredi talebinde artış gerçekleştiği belirtilen raporda, taşıt kredileri gibi diğer bireysel kredilere olan talepte azalma meydana geldiği bilgisi yer aldı.