Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre TÜFE Haziran'da aylık %0.2 ile beklentinin altında gerçekleşti. TÜFE bir önceki ay da %0.2 artmıştı. TÜFE'de yıllık artış %1 oldu.

Beklenti, aylık % 0.3, yıllık %1.1 artış olmasıydı. Verilerin beklentilerin altında kalmasında gıda maliyetlerinde yaşanan gerileme etkili oldu. 

Gıda ve Enerji Hariç TÜFE aylık %0.2 ile beklentiye paralel arttı. Yıllık bazda çekirdek TÜFE %2.2'den %2.3'e yükseldi. Uzmanların beklentisi % 2.2 artış olmasıydı. Bugün açıklanan diğer bir veriye göre ülkede perakende satışlar da Haziran'da %0.6 artarak beklentiyi aştı. 



Enerji maliyetlerinin istikrarlı hale gelmesi ve güçlü doların etkilerinin azalmasının fiyat baskılarını canlandıracağı belirtiliyor. Enflasyonda hızlanma ve istihdam piyasasındaki güçlenme Fed'in faiz artışını elverişli hale getirecek. High Frequency Economics'in şef ekonomisti Jim O'Sullivan veri öncesinde yağptığı değerlendirmede enflasyon rakamlarında yukarı yönlü baskının görülmeye başlandığını belirtti.