Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, askeri kalkışmaya tepki göstererek, “Gün demokrasiye sahip çıkma günüdür. Ülkemize ve milletimize karşı girişilen bu darbe girişimini tanımıyoruz" ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Ülkemize ve milletimize karşı girişilen bu darbe girişimini tanımıyoruz. Milletimizin iradesine ve demokrasimize vurulmuş bu hançeri kabul etmiyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş meşru hükümete karşı girişilen bu kanunsuz kalkışmanın karşısındayız. Türk milleti olarak her türlü darbe girişiminin karşısında olmalı, demokrasimizi savunmalıyız. Türk iş dünyası olarak devletimizin ve milletimizin yanındayız. Demokrasiden yanayız.”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya ilişkin, "Gücünü milletten almayan bir grubun kalkışması, meşru hükümeti alaşağı etme çabası sonuçsuz kalacaktır. Tüm vatandaşlarımızı bu kalkışmaya karşı demokrasinin ve milli iradenin yanında olmaya çağırıyoruz." dedi.

İş dünyası İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya yazılı açıklamalarla tepki göstererek halkı demokrasinin yanında yer almaya çağırdı.

Türkiye'nin tarihi bir gün yaşadığını aktaran Olpak, demokrasiyi ve milli iradeyi sekteye uğratmaya çalışan güçlerin bir kez daha harekete geçtiğini kaydetti.

Demokrasi ve milli iradeye sahip çıkma çağrısı yapan Olpak, şöyle devam etti:

"Gücünü milletten almayan bir grubun kalkışması, meşru hükümeti alaşağı etme çabası sonuçsuz kalacaktır. Tüm vatandaşlarımızı bu kalkışmaya karşı demokrasinin ve milli iradenin yanında olmaya çağırıyoruz. Askerle vatandaşı karşı karşıya getirme çabaları sonuçsuz kalacak, milletimizin özgürlük ve demokrasi hakkı bu anti demokratik kalkışma ile engellenemeyecektir.

Herkes bilmelidir ki MÜSİAD olarak demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkacak vatandaşlarımızın yanındayız."

- "Ülkemizin bu kalkışmadan daha güçlenerek çıkacağına inancımız tamdır"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan da konuya ilişkin açıklamasında, Türkiye'nin çok partili demokratik sistemini oturtmuş bir ülke olduğunu kaydetti.

Hükümetlerin halkın iradesi ile görev yaptığını aktaran Vardan, Türk iş dünyası olarak, seçilmiş hükümetin arkasında olduklarını bildirdi. Vardan, "Her türlü darbeye karşıyız. Seçimle gelmiş bir Hükümet dışında hiçbir iradeyi tanımıyoruz. Ülkemizin bu kalkışmadan daha güçlenerek çıkacağına inancımız tamdır". değerlendirmesini yaptı.

- "Meşru hükümete desteğimizin tam olduğunun bilinmesini isteriz"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin bugün demokrasi adına utanç verici bir kalkışma girişimine maruz kaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Milli iradeye zarar verilmek istenmiştir. Bizler Türkiye’nin ileri seviyede refah seviyesine ulaşması için çalışan ihracatçılar olarak demokrasi karşıtı tüm girişimlerin karşısında olmaya devam edeceğiz. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak halk tarafından seçilmiş meşru hükümete desteğimizin tam olduğunun bilinmesini isteriz. Bu tür girişimler, ülkeye zarar vermek isteyen odaklara yardım ve kendi milletine düşmanlık etmekten başka bir sonuç çıkaramaz."

- "İş alemi hükümetimizin yanında"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük bir devlet olduğunu hatırlatarak, "Türkiye demokrasisi büyük bir demokrasidir. Türkiye'yi seçilmiş bir hükümet yönetmektedir ve hiç kimsenin gücü seçilmiş bu hükümeti görevden almaya yetmeyecektir. Ülkeye, vatana sahip çıkma vaktidir. Ülkeye ve vatana ihanet edenler mutlaka hesap verecektir. İş alemi hükümetimizin yanında..." açıklamasını yaptı.

- "Milli iradenin kazanacağına yürekten inanıyoruz"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ise demokrasilerde milli iradeden daha üstün hiçbir gücün bulunamayacağını belirterek, "Bu akşam yaşananlar halkın iradesine karşı yapılmış gayrimeşru bir kalkışmadır. Demokrasimize sahip çıkma zamanıdır. Türk sanayicileri olarak, hür teşebbüs ve iş dünyası olarak demokrasimizin, seçilmiş hükümetimizin yanındayız, milli iradenin kazanacağına yürekten inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

- "Sivil iradenin devamı için kesin tavır sahibiyiz"

Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca artık hiçbir darbeye geçit verilmeyeceğini belirterek, "Millet kendisine, iradesine ve ülkesine sahip çıkacaktır. Bizler sivil toplum temsilcileri olarak sonuna kadar sivil iradenin devamı için kesin tavır sahibiyiz. Bu girişimleri kınıyor ve millet aleyhine hareketler olarak ilan ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Twitter'daki kalkışmaya ilişkin paylaşımında ise, "Demokrasiye hiçbir müdahale kabul edilemez, tüm kesimler ve kurumlar olarak demokrasimize ve demokratik kurumlarımıza sahip çıkmalıyız." ifadeleri yer aldı.