Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Borsa "darbe girişimi" sonrası 7.1 düştü

Borsa "darbe girişimi" sonrası 7.1 düştü

Borsada kayıplar hızlandı. TL, kayıplarının bir kısmını geri aldı (16:25'te güncellendi)

Giriş: 18 Temmuz 2016, Pazartesi 04:53
Güncelleme: 18 Temmuz 2016, Pazartesi 18:20

(18:15'te güncellendi)

Türk Lirası Pazartesi günü erken saatlerde, geçen haftanın son işlem gününün son saatlerinde meydana gelen darbe girişimi ile birlikte gösterdiği kayıpların neredeyse yarısını geri aldı. Hisse senetleri ve tahviller, krizin ardından piyasaların ilk kez açılmasıyla birlikte düştü.

TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 1.4 değer kazanarak TSİ 17:43'te 2.9731 seviyesine toparlandı. Lira Cuma günü, tankların Ankara ve İstanbul sokaklarına çıktığı ve cuntacıların ülkenin kontrolünü ele geçirdiklerini iddia ettikleri sırada yüzde 4.6 değer kaybederek sekiz yılın en sert düşüşünü gerçekleştrimişti. Ardından kalkışma püskürtüldü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan darbe girişimine karşılık verildiğini açıkladı.

Borsada satışlar hızlandı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 7,08 düşüşle 76.957,61 puandan tamamladı. Türk Hava Yolları (THY) hisseleri ve bankacılık sektörü, endeksin kayıplarına öncülük etti.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 5.867,76 puan azalırken, toplam işlem hacmi 7,1 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 8,40, holding endeksi yüzde 6,85 geriledi. Tüm sektör endeksleri değer kaybederken, en çok azalan ise yüzde 18,46 ile "madencilik" oldu.

Kısa süren darbe girişimi, Türk Lirası işlemlerinin haftasonu tatili için sona ermesinden yaklaşık iki saat önce meydana geldi ve Türk Lirası'nın son sekiz yılın en hızlı kaybını yaşamasına neden oldu. Londra'da Commerzbank AG analisti Tatha Ghose, darbe girişiminin ekonomiye uzun dönemli zararını değerlendirmeden önce, muhtemelen sert düşüşü satın alacaklarını söyledi.

Volatil fiyatlar yatırımcılar için fırsat

Ghose, TL işlemleri başlamadan önce Pazar günü Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Fiyatlar muhtemelen bir süre volatil kalacak, ancak nihayetinde, yatırımcılar bunu bir alım fırsatı olarak kullanacak," dedi ve "Yatırımcılar için şimdi temel soru, Türkiye'nin uzun vadeli risk priminde bir tortu etkisinn olup olmayacağı" şeklinde görüş bildirdi.

Ghose, Türk Lirasının dolar karşısında kademeli olarak 2.95 ve hatta 2.90 seviyelerine toparlanmasını beklediğini sözlerine ekledi. Türk Lirası geçen haftayı dolar başına 3.0157 seviyesinden kapadı ve bu seviye, Eylül ayında 3.0752 ile görülen rekor düşük seviyenin yüzde 2 uzağında.

"Kalıcı hasar yok, orta ve uzun vadede ekonominin temelleri iyi"

Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Sala, piyasada kısa vadeli dalgalanma olabileceğini, ancak kalıcı hasar olmadığını söyledi.

Salar, "Bu kadar hasarla atlatıldı. Kalıcı hasar olmadı. Kısa vadeli türbülans olabilir. Derine inmek istemeyenler ve kısa vadeli bakanların satışları gelebilir. Ancak orta ve uzun vadede ekonominin temellerinin iyi olduğunu düşünüyoruz. Kalıcı zarar olmaz. Dalga boyları kısalarak gider. Soğukkanlı olmak gerek. Merkez Bankası'nın rahatlatıcı açıklamaları çok olumlu. Volatilite olur ama kalıcı olmaz" dedi.

Türk Lirası'nda beklenen dalgalanmaların göstergesi olan bir aylık zımni volatilite, saat 08:58'de kapanış fiyatlarına göre 4 Mayıs'tan bu yana en fazla olan 2.1 baz puan artış kaydetti.

(18:15'te güncellendi)