Advertisement
HABERLER ABONE OL

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise Türkiye'deki durumu ele aldıklarını kaydederek, "Biliyorsunuz AB, yaşanan trajik gece hakkında kuruluşların meşruiyetinin önemini vurgulayan ve olayı kınayan ilk kurumlardan biriydi. Darbe girişimi hakkındaki bu duruşunu sürdürecek.

Aynı zamanda Türkiye'nin anayasal düzene tam bağlı kalmasını umuyoruz. Biz, Avrupa Birliği olarak, yasaların ülkede rağbet görmesinin önemini vurguluyoruz.

Bu saatlerde ülkede gerçekleşen olaylar hakkında kaygılarımızı paylaşıyoruz. Türkiye'nin demokrasiye, insan haklarına ve kişisel özgürlüklere saygı göstermesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuyu bakanlarımızla birlikte tartışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Mogherini, Türkiye'de idam cezasının geri getirilmesi ile ilgili soruya, "İdam cezasını uygulayan hiçbir ülke Avrupa Birliği üyesi olamaz. Bu konuda duruşumuz çok nettir. Diğer bir nokta, Türkiye Avrupa Konseyi'nin önemli bir parçasıdır. Darbe girişiminin gerçekleşmiş olması, temel insan haklarının ihlal edilmesi hakkını doğurmaz" yanıtını verdi.