Advertisement
HABERLER ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma akşamı meydana gelen darbe girişimini önlemesinina ardından, Türkiye'bin yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notunu indirim için izlemeye aldı.

Moody's, Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviye olan Baa3 olan kredi notunun çöpe düşürülebileceğini açıkladı. Moody's, kararın başarısız darbe girişiminin, ekonomik büyüme ve karar alıcı kuruluşlar üzerindeki orta vadeli etkisini değerlendirmek için alındığını kaydetti.

Türkiye'deki başarısız darbe girişimi, birkaç saat içinde etkisiz kılınmasına karşın, cari işlemler açığını finanse edebilmek için büyük ölçüde sermaye akışına bağımlı olan ekonomiyi istikrarsız hale getirme tehdidi taşıyor.

Moody's analistleri, açılamada, "Ülkenin planlanan reformlarda, hem zayıflayan büyüme ve hem de dış tamponlar çerçevesinde, somut ilerleme sağlama konusunda beklenenden daha yavaş iyileşmesi, Moody's'in negatif görünümünde daha önce yansımasını bulmuştu," dedi ve "Darbe girişiminin başarısız olmasına karşın, olay kendi başına muhtemelen tüm bu alanlardaki zorlukları muhtemelen artıracak" şeklinde görüş belirtti.

Moody's Türkiye için 2016 büyüme tahminini yüzde 3'e indirirken, cari işlem açığının GSYİH'nin yaklaşık yüzde 3.4'ü olarak kalacağını öngördü. 

Darbenin başarısızlığına rağmen Moody's, krediyle ilişkili risklerin yüksek olmasıyla, darbenin oluşumunun daha geniş politik zorlukları yansıttığını belirtti.