Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yuan, tüm zamanların en kötü çeyreğinin ardından kayıplarına ara vermeye yönelmiş olabilir.

En iyi yuan tahmincisi Svenska Handelsbanken'e göre Çin Merkez Bankası (PBOC), küresel volatilitenin etkilerinden ve artan sermaye çıkışlarından korunmak için yuandaki yıpranmanın önüne geçebilir. JPMorgan'a göre yendeki zayıflamanın sona ermesi, Çin parasının Ekim ayında Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) rezerv sepetine dahil olma konusu ile destekleniyor. JPMorgan'a göre yuandaki yapranmanın önüne geçen bir diğer unsur ise güvercin Fed'in dolardaki düşüşleri desteklemesi.

Yuan, ihracatı desteklemek ve ekonomik büyümeyi canlandırmak isteyen politika yapıcıların Çin parasını hem dolar hem de ticaret ağırlıklı gösterge karşısında düşüşe yönlendirdiği spekülasyonunun etkisiyle, 2016 yılında Asya paraları arasındaki en sert düşüşü kaydetti. Şimdi ise, GSYİH ve perakende satışlar verileriyle birlikte süreç tersine dönüyor olabilir. Verilerin desteklediği iyimserlik, parasal otoritelerin agresif genişlemeci politikalardan çekilmesinde etkili olabilir.

Kopenhag'da Handelsbanken ekonomisti Bjarke Roed-Frederiksen, “Şimdi rahat bir nefes alabilirler ve yuandaki yıpranmayı çok sorun oluşturmadan ve fazla sermaye çıkışına neden olmadan yönetebilmeyi kutlayabilirler” dedi. Roed-Frederiksen, Bloomberg tarafından son dört çeyrekten bu yana takip edilen en iyi yuan tahmincisi konumunda bulunuyor.