Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de Haziran ayı enflasyonu, Avrupa'ya havayolu seyahatlerindeki artışla uçuş ücretlerinin yükselmesinden etkilenerek ekonomistlerin medyan beklentisinin üzerinde arttı.

Enflasyon oranı Mayıs'taki yüzde 0.3 yükselmesinin ardından Haziran'da yüzde 0.5 arttı. Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin medyan beklentisi İngiltere'de enflasyonun yüzde 0.4 artacağı yönündeydi. Gıda ve enerji fiyatlarındaki hareketleri hariç tutan çekirdek enflasyon yüzde 1.4 artış kaydetti.

Uçuş üzretleri Haziran'da Mayıs ayına göre yüzde 11 artarken, bu artışı başlıca sebebi Fransa'da gerçekleşen Euro 2016 futbol turnuvasında İngiltere'nin ikinci tura yükselmesi oldu. İngiltere'nin resmi istatistik bürosundan yapılan açıklamada, petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonda hareketlenmeye yardımcı olduğu belirtildi.

Enflasyon verisinin büyük kısmı Brexit referandumunun gerçekleştiği 23 Haziran öncesine ait. Dolayısıyla, İngiltere para birimi sterlinde son dönemde yaşanan düşüş rakamların içerisinde tam olarak yer almıyor. 23 Haziran sonrası toplanan tek veri motorlu araçlar için kullanılan yakıt fiyatları ve bu fiyatlar için de aylık ortalama kullanılıyor. 16 Ağustos'ta açıklanacak olan Temmuz verisi referandum sonrası dönemi içeren ilk veri olacak.

Üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.2 yükseldi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) geçtiğimiz hafta faizleri sabit tutarak piyasaları şaşırtmıştı. BoE, Ağustos'ta yeni büyüme ve enflasyon beklentilerinin yayınlanmasıyla birlikte adım atılabileceğini belirtmişti.