Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın faiz indirimini değerlendiren uzmanlar bankanın önümüzdeki aylarda da kademeli indirim yapabileceğini ancak sınırlı bir alanı kaldığını belirtiyor.

Turkey Macro View Consultancy kurucusu Serkan Özcan Bloomberg HT'ye faiz indirimi için geniş bir alan kalmadığını söyledi. Hafta sonu yurtiçinde yaşanan gelişmelere atıfta bulunan Özcan "Merkez Bankası böyle bir kalkışmaya karşı, yapmayı düşündüğü hareketi değiştirmeyerek piyasalara herşey yolunda psikolojisini yüklemiş olabilir...Ancak çekirdek enflasyonun çok fazla düşmeyeceğini göz önünde bulunursak, faiz indirimleri açısından bundan sonraki aylarda geniş alanımız kalmamış görünüyor" dedi.

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, Bloomberg HT'ye "Merkez Bankası bu yoplantıyı pas geçseydi piyasa bunu daha çok severdi. Ben bundan sonra 25 baz puan daha indirim beklerim, onun ardından indirimlerin kesileceği kanaatindeyim" yorumunu yaptı.

"CESUR BİR ADIM, TL'DE OYNAKLIK OLABİLİR"

Rabobank Gelişen Piyasalar FX Stratejisti Piotr Matys Bloomberg HT'ye bankanın temkinli indirim yaptığını, darbe girişimi sonrası belirsizliklerin hakim olduğu bir ortamda faiz indirimine gitmenin 'cesur bir hamle' olduğunu söyledi. Türk varlıklarına olan talebin siyasi belirsizlik sonlanana kadar azalacağını öngören Matys "TL'de biraz daha oynaklık görebiliriz" diye konuştu.

"25 BAZ PUAN DAHA İNDİRİM OLABİLİR"

Garanti Yatırım yolladığı notta, "TCMB’nin faiz indirimini ertelememesi, Ağustos ayı PPK toplantısında da 25 baz puan daha indirime gidebileceğine işaret ediyor. Sonrasında ise TCMB’nin faiz indirimi için çok geniş bir alanı kalmadığını düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"SADELEŞMEDE HAREKET ALANI KISITLI"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan da mail yoluyla yaptığı değerlendirmede "faiz koridoru iyice daraldı ve simetrikleşti. Bundan sonrasında top enflasyona ve piyasa oynaklığına geçiyor artık. Enflasyonda yaz aylarında yükseliş beklemekteyiz, haliyle sadeleşmede hareket alanı son derece kısıtlıdır.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8’de dengeleyecektir, bu bağlamda bundan sonraki üst bant indirimlerinin daha küçük oranlarda gerçekleşmesini bekliyoruz. Darbe girişiminden 4 gün sonra faiz indiren bir Merkez Bankası’nın, Ağustos ayındaki PPK’da 25 baz puan faiz indirme olasılığını, bütün diğer şartları sabit tutarak baz senaryo olarak belirlemiş durumdayız" yorumunda bulundu.