Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

15 Temmuz gecesi başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından MGK ve Bakanları Kurulu toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapıyor:

Ülkemizin milletimizin gözbebeği olan TSK'da kümelenmiş bir gurup darbe girişimi başlatmıştır. FETÖ ütyesi oldukları anlaşılan bu grup devlete ve millete karşı saldırıya geçmiştir. TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve çeşitli yerler saldırı altında kalmıştır. Hamd olsun bu teşebbüs amacına ulaşamamıştır.

Tanklarla ve silahlarla devlete karşı saldırıya geçilmiştir. Milletimiz darbeye girişenlerin karşısına cesurca durması ve güvenlik birliklerimizin çabasıyal bu girişim başarısızlığa uğratılmıştır. Darbecilerin silahları da tankları da uçakları da işe yaramamıştır.

Kendisini bu vatanın bir evladı olarak hisseden herkes, darbe girişiminin karşısında yer almıştır. Milletimiz Menderes ve arkadaşlarına sahip çıkamama hüznünü her zaman yaşamıştır. 80'ler gençlerine sahip çıkamayan toplumumuzun acısı hala tazedir. 15 Temmuz bu kötü talihe bir dur demek olmuştur.

Darbe girişiminde bulunanların açtığı ateş sonucu 246 masum insan hayatını kaybetmiş 1536 masum vatandaşımız yaralanmıştır. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, milletimize baş sağlığı diliyorum. Yaralıara acil şifalar diliyorum.

Şu parti bu parti üzerinde duracak değilim ama ben Cumhurbaşkanı oalrak milletimizle iftihar ediyorum. Milletimizle birlikte demokrasi tarihine Türk milleti olarak bir destanı yazmış olduk.

Darbe girişimi haber alındığından itibaren, yetkilillerimizle çok yakın bir çalışma içinde olduk. Tüm tehditlere rağmen derhal İstanbul'a gelerek, milletimizle birlikte duruş sergiledik. Bugün önce MGK'yı topladık ardından da Bakanlar kurulu toplantımızı geçekleştirdik.

- 3 ay süreyle OHAL kararı verildi

Bugün önce MGK'yı topladık ardından Bakanlar Kuruluu toplantısını gerçekleştirdik. MGK sonrasında ülkemizde Anayasamızın uyarınca OHAL ilan edilmesi hükümete tavsiye etme kararı aldık. Türkiye'de 3 ay süreyle OHAL ilan edilmesine kararı alındı. Bu uygulama özgürlüklere ve hukuka karşı değildir. Darbe girşimi kimlerin hukuk devletinin yanında olduğunu kimlerin darbecilerin yanında olduğunu gösterdi.

Önüne arkasına bakmadan paletlerin altına yatan 32 yaşındaki bir bayan şehadete yürüyor. Bunlar bu denli vahşi. Durmadılar ama milletim de durmadı. Saatlerce bulundağu yerleri terk etmeyen vatandaşların her biri İstiklal Harbi torunları olduğunu kanıtladılar. Darbe girişiminin bastırılmasının ardından günlerdir demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarımızın her biri tarihe altı harflerle adlarını yazdırdıklarını bilmeli. Kendilerine 'emir bizdedir' diyenleri alnından vuran ve kendisi şehit düşen kardeşimi de buradan anıyorum. Milletimizin yanında olanlara teşekkür ediyorum Darbecilerin karışısında olan tüm medya kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemizin yaşadığı tehditle mukayese edilemeyecek küçük ölçekteki olaylara karşı bu kararları alan Avrupa'nın bu kararı eleştirme hakkı yoktur.

- S&P bizimle uğraşmasın

S&P kredi notunu değiştirmiş. Türkiye ile senin ne alakan var. Türkiye senin üyen değil. Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre. Bizimle hiç uğraşma. Kararlı bir şekilde yatırımlarımıza nasıl devam edeceğimizi göreceksin. Sizin gücünün bizim bu yatırımları yapmamamıza yetmez. Bütün bu açıklamalar Türkiye gerçeklerini yansıtmıyor. Farklı bazı adımlar atmaya da yönelirler. Bu süreçte Türkiye, ekonomideki reformalarını kesintisiz sürdürürecektir. Piyasada likitide sıkıntısı söz konusu değil. Malim disiplinden asla taviz vermeyiz.

Bakanlar Kurulu toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum. Valilerimiz yetkileri iradeleri bu süreç içerisinde daha da artacak. Silahlı kuvvetlerimiz valilerimizin emrinde bu süreci sürdürecek. Silahlı Kuvvetler hükümetin emrindedir. Bu milletin seçtiği Cumhurbaşkanı olarak bizler de Silahlı Kuvvetler içerisindeki bu virüsleri temizleyeceğiz. Kararlı bir şekilde bu da devam edecek. Bunu inşallah temizleyeceğiz ki milletimiz huzur bulsun.