Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizin yaşadığı tehditle mukayese edilemeyecek derecede küçük terör olayları karşısında benzer tedbirler alan Avrupa ülkelerine seslerini çıkartmayanların, Türkiye'yi eleştirmeye hakları kesinlikle yoktur. Aldığımız bu kararı eleştirmeye kesinlikle hakları yoktur. Önce onlar kendilerine baksınlar. Biz kimseden ihsan istemiyoruz, sadece gölge edilmesin yeter. Bu millet kendi kaderini belirlemeye muktedirdir." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kendisinin başkanlığında gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı ile Ankara Emniyet Müdürlüğü binalarında başta olmak üzere, darbe girişiminde bulunanların ağır saldırıları altında kalmalarına rağmen, bir an olsun tereddüt göstermeden görevlerinin başına koşup, mücadele eden polislerin fedakarlıklarının her türlü takdirin üstünde olduğunu belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde, darbe girişimlerine karşı kararlı bir duruş sergileyen, bu uğurda şehit olan ve yaralanan askerlerin sağlam duruşunu da milletin asla unutmayacağını ve onları sürekli hayırla yad edeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Kendilerine yanlış emir veren, 'artık komuta bizdedir' diyeni de alnından öldürmek suretiyle, daha sonra kendisi de şehit olan askerimizi, Niğdeli kardeşimi, ben buradan hayırla yad ediyorum. Mekanı cennet olsun. Valilikler ve belediyelerimiz başta olmak üzere, darbe girişimini haber aldıkları andan itibaren tüm imkan ve güçleriyle devlet ve milletinin yanında yer alan kurumlarımızın yöneticilerini de tebrik ediyorum. Aynı şekilde darbe teşebbüsü karşısında millet iradesinin yanında saf tutan tüm medya kuruluşları ve sivil toplum örgütlerine de şükranlarımı sunuyorum."

- "Bu millet kendi kaderini belirlemeye muktedirdir"

"Türkiye, tarihinin en güçlü devlet-millet birlikteliğini 15 Temmuz darbe girişimi konusunda ortaya koymuştur. Milletimiz devletine, devletimiz de milletine sahip çıkmıştır. Demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlük konusunda hiçbir kardeşimizin, hiçbir kurumun en küçük bir endişesi olmasın" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Hükümetimizin ilan ettiği Olağanüstü Hal, bu değerleri onlara yönelik saldırılardan koruma amacı gütmektedir. Asli hedef budur. Ülkemizin yaşadığı tehditle mukayese edilemeyecek derecede küçük terör olayları karşısında benzer tedbirler alan Avrupa ülkelerine seslerini çıkartmayanların, Türkiye'yi eleştirmeye hakları kesinlikle yoktur. Aldığımız bu kararı eleştirmeye kesinlikle hakları yoktur. Önce onlar kendilerine baksınlar. Biz kimseden ihsan istemiyoruz, sadece gölge edilmesin yeter. Bu millet kendi kaderini belirlemeye muktedirdir. Olağanüstü Hal ilanının sadece ve sadece ülkemizin karşı karşıya bulunduğu terör tehdidine karşı gerekli önlemlerin alınmasına, demokrasinin, hukuk devletinin, temel hak ve özgürlüklerin korunmasına yönelik bir tedbir olduğunun altını özellikle çizmek istiyorum. Özellikle ekonominin yurt içindeki ve yurt dışındaki unsurlarının Olağanüstü Hal uygulaması konusundan en küçük bir olumsuz çekinceleri, tereddütleri olmamalıdır."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

" S&P, Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye, görünümünü de durağandan negatife indirmiş. Türkiye ile senin ne alakan var? Türkiye senin şu anda zaten üyen falan değil. Daha önce de bunları yaptın. 'Bizim seninle alakamız yok' dedik ve kestik ilişkiyi. Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre. Yani 'Ben bunu açıklarsam, acaba Türkiye'de yatırımlar durur mu?' S&P boşuna uğraşma, bizimle hele hiç uğraşma. Aynı şeyleri bundan önce de yaptınız tutmadı ve bugün de tutmaz. Kararlı bir şekilde yatırımlara nasıl devam edeceğimizi göreceksin. Bak, Osman Gazi Köprüsü'nü açtık. Şimdi 26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de açacağız. 20 Aralık'ta inşallah Avrasya Tüneli'ni... Boğazın altından onu da açacağız. Sizin gücünüz, bizim bu yatırımların ne açılmasına ne de yapılmasına yetmez. Biz buna devam edeceğiz."

- "Herhangi bir likidite sıkıntısı söz konusu değil"

Bütün bu değerlendirmelerin Türkiye ekonomisinin gerçeklerini yansıtmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar her şeyi yapabilirler bu dönemde. Zaten bunlar böyle dönemlerde bu anları beklerler. Yarın bakarsınız, bunlar piyasaya bol bol virüs de salarlar. Farklı bazı adımlar atmaya da yönelirler. Ama şunu çok açık ve net söylüyorum. Bu süreçte Türkiye, başta tasarrufların artırılması konusundaki teşvikler olmak üzere, ekonomideki reformlarını kesintisiz sürdürecektir. Merkez Bankamız gayet güzel açıklamalarını yaptı ve ön açıcı açıklamalarını da yaptı. Bundan sonra da kararlı bir şekilde yürüyeceğine inanıyorum. Piyasada herhangi bir likidite sıkıntısı söz konusu değil, olmayacaktır da."

 

AA