Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(12:00'de güncellendi)

Türkiye hisse senetleri, olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesinin ardından diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının S&P Global Ratings'i takip ederek ülkenin kredi notunu indirebileceği endişeleriyle kayıplarını genişletti.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi'nin, TSİ 09:54'te yüzde 2.2 düşmesiyle birlikte gösterge endeks Kasım 2008'den bu yana en kötü haftasına yöneldi. Bankacılık endeksi azalarak 2016 yılının kazançlarını sildi. 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, başarısızlıkla sonuçlanan askeri darbe girişimi sonrası yükselişini dördüncü güne taşıdı. Türkiye 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi iki ayın zirvesine çıktı.

Çarşamba günü rekor düşük seviyeye gerileyen Türk Lirası, Perşembe günü TSİ 11:15'te dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 3.0770'li seviyelerden işlem gördü. Hisse senetleri tarafında BIST 100 Endeksi, yaklaşık yüzde 3.30 düşerek 72,380 puana geriledi.

Deniz Yatırım ekonomisti Özlem Derici, “OHAL kararının sürpriz olmamasıyla birlikte, OHAL süresince uygulanacak önlemler açıkça ortaya konulmazsa sermaye çıkışı riski hala geçerli. Yoksa, Moody's ve Fitch'ten de not indirimleri görebiliriz” şeklinde görüş bildirdi.

S&P'nin not indirimi açıklaması, Moody's'in ülkenin kredi notunu olası bir indirim için gözden geçireceğini belirtmesinden birkaç gün sonra geldi.

Yabancı endişeleri arttı

Önce başarısızlıkla sonuçlanan askeri darbe girişimi ve ardından, buna bağlı görevden almalar geldi. Türkiye'de artan siyasi risk, hisse senetlerinde Mart 2014'ten bu yana görülen en büyük çalkantıyı tetikledi.

Yatırımcılar, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Endeksi'ni üç yılın en sert üç günlük satış dalgasına taşıyarak göstergeyi Ağustos'tan beri en volatil gelişen piyasa haline getiren kargaşanın güçlenerek istikrarın daha da azalmasından endişe ediyorlar.

Banka tahvilleri rekor düşük seviyelere geriledi

Vakıfbank'ın Mayıs 2021 vadeli 500 milyon dolarlık tahvili düşüşünü altıncı güne taşıyarak, Bloomberg verilerine göre ihraç edildiği Nisan ayından bu yana en düşük olan 95 cente geriledi.

Alternatifbank'ın Nisan 2026 vadeli 300 milyon dolarlık tahvili ihraç edildiği Nisan ayından bu yana görülen en düşük seviyesi olan 98 cente düştü.

Garanti Bankası'nın Temmuz 2019 vadeli 500 milyon dolarlık tahvili ise, Ağustos 2014'ten bu yana en düşüğü olan 97 cente geriledi.

(12:00'de güncellendi)