Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın helikopter parasına ihtiyaç olmadığı ve böyle bir ihtimalin olmadığı yönündeki açıklamaları ardından dolar karşısında yaklaşık bir ayın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi.

Japon Yeni, 16 öenmli paranın tamamı karşısında değer kazanırken, en fazla Yeni Zelanda Doları karşısında yükseldi. Geçtiğimiz hafta Cuma günü BBC Radio 4 programına katılan Kuroda, Japonya'yı deflasyonist baskıdan kurtarma ve gerektiği zaman gidilebilecek ek parasal genişleme için önemli bir sınır olmadığı konusundaki görüşlerini yinelemişti. BOJ'un bir sonraki politika kararı 29 Temmuz tarihinde açıklanacak.

Londra'da G-10 forex stratejisti birim yöneticisi Athanasios Vamvakidis, “Bu yorumlar yen için olumsuz, piyasalar gelecek hafta için helikopter parasını beklemeye başlamıştı. Helikopter parası Japonya'da kaçınılmaz son ama henüz oraya gelmedik. Helikopter parası, BOJ'un kriz ardından kullanacağı en güçlü silah” şeklinde görüş bildirdi.

Yen, Londra saatiyle 09:50'de dolar karşısında yüzde 0.9 değer kazanarak 105.89 seviyesinden işlem gördü. Yen, erken işlemlerde 7 Haziran'dan beri en düşük olan 107.49'u görmüştü. Yenin söz konusu kazancı, Brexit ardından 24 Haziran'dan bu yana en güçlü artışı oldu.