Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan olağanüstü hal kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

OHAL tezkeresi oylandı.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman oylama sonucunu açıkladı.

Kabul: 344

Red: 115

Başbakan Binali Yıldırım, devletin millete değil, kendisine olağanüstü hal ilan ettiğini belirterek, " Bu olağanüstü hal ilanıyla devlet içine yıllardan beri kümelenmiş FETÖ çeteleri, terör çeteleri bir bir temizlenecek ve ülkemizin istiklaline, demokrasisine zarar vermeye kalkışan bu mihraklar bir daha ayağa kalkmamak üzere bertaraf edilecektir. " dedi.

Yıldırım, Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan olağanüstü hal kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresinin, TBMM Genel Kurulu'nda kabulünün ardından teşekkür konuşması yaptı.

Başbakan Yıldırım, kabul edilen OHAL kararının, demokratik düzene, milli iradeye karşı 15 Temmuz gecesi başlatılan silahlı darbe teşebbüsünün doğurduğu sonuçları ve yaptığı tahribatı ortadan kaldıracak önlemleri almaya yönelik olduğunu bildirdi.

Geçmiş dönemdeki OHAL kararlarına bakıldığında, önlemlerin, vatandaşın yaşamını sınırlamaya, hareket alanını kısıtlamaya yönelik olduğuna işaret eden Yıldırım, 15 Temmuz'da gerçekleştirilmeye çalışılan darbe teşebbüsüyle milletin, hükümetiyle, bütün siyasi partileriyle, başkomutanıyla bir, beraber olduğunu, kenetlendiğini ve bu darbe bozuntularını bertaraf ettiğini kaydetti. Yıldırım, milletin rahat nefes aldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu süreç içinde çok insan, çok kurum büyük bir kadirşinaslıkla, ülke sevgisiyle bu kalkışma hareketine en net şekilde duruş sergilemiş ve Türkiye, dünyaya bir demokrasi destanı yazdığını göstermiştir. Bugün alınan karar ile devlet millete değil, kendisine olağanüstü hal ilan etmiştir. Bu olağanüstü hal ilanıyla devlet içine yıllardan beri kümelenmiş FETÖ çeteleri, terör çeteleri bir bir temizlenecek ve ülkemizin istiklaline, demokrasisine zarar vermeye kalkışan bu mihraklar bir daha ayağa kalkmamak üzere bertaraf edilecektir. Amaç budur.

Bu süreçte şunun özellikle bilinmesini istiyoruz: Türkiye'nin en meşru şekilde karşı çıktığı, sonunda da darbecileri yer ve yeksan ettiği bu işte bile bazı dost bildiğimiz çevrelerden bir takım kafa karıştırıcı haberler geliyor. Türkiye'nin ekonomisi üzerinde bir takım oyunlar oynanmaya çalışılıyor. Şunu herkes bilmelidir ki Türk ekonomisi dünyaya açık ekonomidir. 15 Temmuz gecesi, bu girişim olmasına rağmen ilk mesai gününde, pazartesi normal piyasa şartları neyse Borsasıyla, bankasıyla, finansal işlemleriyle hiçbir kesintiye uğramadan hayat devam etmiş, bütün ekonomik faaliyetler sağlıklı şekilde yürütülmüştür. Bütün bunlar ortadayken maksatlı şekilde Türkiye'nin risk primiyle oynamaya çalışma gayretlerini, iyi niyetli olmaktan yoksun buluyoruz. Şu bilinmelidir ki bunlar acele ve maksatlı verilmiş kararlardır. Ne yaparsa yapsınlar, Türk insanı 15 Temmuz'da ortaya koyduğu dirayetle hem ülkesinde demokrasiyi kesintiye uğratmaktan kurtarmış hem de güçlenen, kalkınan Türkiye'nin ekonomisinin bundan böyle de aynı kararlılıkla güçlenmeye devam edeceğini bütün dünyaya göstermiştir."

- "Süratle bu beladan kurtulmak için"

Başbakan Yıldırım, bu süreçte bütün siyasi partilerin, başta genel başkanlar olmak üzere takdire şayan duruş sergilediğini ifade etti. Gazi Meclis'in çatısı altında bombalama sırasında bile demokrasi, milli iradeden asla ödün vermediğini kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizim siyasi parti gruplarından beklentimiz, bu başlattığımız birlikteliğin süratle bu beladan kurtulmak için yapılacak düzenlemelerde de devam etmesidir. Özellikle yatırımlara, üretime, ekonominin büyütülmesine, reformlara yönelik getireceğimiz önlemler, OHAL düzenlemeleri dışında başlattığımız şekilde önümüzdeki haftadan itibaren devam edecek. Ve bunlarla birlikte ülkemizin, hepimizin, insanımızın artık bu olayın etkisinden kurtulmasını temin edeceğiz. Siyasi partilerimiz, 15 ve 16 Temmuz'u artık demokrasinin günü olarak kutlayacağız. Bundan böyle demokrasi şehitlerimizi anma günü olarak kutlayacağız. Bir kez daha şu görülmüştür tankın gücü halkın gücü karşısında yetersiz kalmıştır, mağlup olmuştur. Cuntacılar conta yapmıştır ve yolda kalmıştır, halkın iradesi kazanmıştır. Yüce Meclisimize, aziz milletimize bu asil duruşundan dolayı teşekkür ediyorum."

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasının ardından Yıldırım'ın yanına giderek tokalaştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Bakanlar Kurulu sıralarına doğru ilerleyerek Başbakan Yıldırım ile Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in de aralarında bulunduğu ön sırada oturan bakanlarla tokalaştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, görüşmelerin bir bölümünde yer alırken oylamaya katılmadı.

Genel Kurulda, bugün sadece Başbakanlık tezkeresinin görüşülmesi ve yarın çalışılmamasına dair Danışma Kurulu önerisi kabul edildi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, birleşimi 26 Temmuz Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

 

AA