Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın helikopter para olarak adlandırılan uygulamaya gidilmeyeceğini açıklamasının Japon yeninde son bir ayın en güçlü rallisini yaratması ve buna bağlı olarak Japon ihracatçı şirketlere gelen satışlarla birlikte düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düşerek Tokyo saati ile 09:10'da 134.45 seviyesine geriledi ve Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesinden düştü. Endeks bu hafta yüzde 0.6 tırmandı. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.8 geriledi ve bu haftaki kazancını yüzde 0.9'a daralttı. Yatırımcılar, Nikkei gazetesinin Japonya'nın teşvik paketinin büyüklüğünün 30 trilyon yene (283 milyar dolar) kadar çıkabileceğine ilişkin haberine karşın, Kuroda'nın yorumları üzerinde odaklandı.

Kuroda'nın BBC Radio 4'e yaptığı "bu safhada helikopter para için ihtiyaç olmadığı ve bunun mümkün olmadığı değerlendirmesi Perşembe günü yayınlandı ve yayıncı kuruluş değerlendirmenin 17 Haziran'da yapıldığını belirtti. Kuroda, "Şu anda, Japonya Merkez Bankası'nın üç seçeneği var: Niteliksel gevşeme, niceliksel gevşeme ve negatif faiz. Bu mevcut politikalar ihtiyaç duyulduğunda genişletilebilir ve daha fazla parasal teşvik için önemli sınırlamalar yok" şeklinde konuştu.

Londra'da CMC Markets Plc analisti Jasper Lawler, "Kuroda'nın yorumları, Japonya Merkez Bankası'nın gelecek haftaki toplantıda helikopter parayı açıklayacağı beklentisi ile yen satan yatırımcılarda hayalkırıklığı yarattı," dedi ve "Mevcut parasal gevşeme programının enflasyonu yükseltmede başarısız kalmasının ardından, helikopter para, Japonya Merkez Bankası'nın cephanesinde kalan birkaç araçtan biri" şeklinde görüş bildirdi. Lawler, ayrıca, değerlendirmelerin İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının çıktığı referandumdan önce yapılmasından dolayı, Kuroda'nın fikrini değiştirmiş olabileceğini sözlerine ekledi.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 düştü. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.2 geriledi. Gelişmiş piyasalar arasında en iyi performansı gösteren Yeni Zelanda'nın S&P/NZX 50 Endeksi fazla değişmedi.

Helikopter para, merkez bankalarının kamu harcamalarını doğrudan finanse etmesine deniyor.