Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin şirket tahvillerini de kapsayan varlık alım programı, tahvil ihracı ile borçlanan için ucuz olabilir, fakat tahvil alım satımı yapan traderlar için durum bundan farklı görünüyor.

Traderlar için yatırım yapılabilir düzeyde kredi notuna sahip euro cinsinden şirket tahvillerini alıp satmanın zorluğunu takip eden bir göstergeye göre, tahvil trade etmenin maliyeti, Nisan 2013'ten beri en pahalı seviyesine ulaştı. Yatırımcılar alını satılan her 1 milyon euroluk tahvil için ortalama 6,200 euro (6,825 dolar) ödüyorlar. Tahvil işlemleri platformu MarketAxess Holdings Inc.'e göre bu rakam, bir yıl önce sadece 4,600 euro seviyesindeydi.

AMB, geçtiğimiz altı hafta içerisinde bölge ekonomisini desteklemek için tasarlanmış varlık alım programı altında şirket tahvillerinde 10.4 milyar euroluk alım yaptı. AMB Başkanı Draghi'nin Perşembe günü, Brexit oylamasının Avrupa Birliği (AB) büyümesini tehlikeye atması durumunda, politika yapıcıların ek teşvik gözden geçireceklerini ifade etti.

“AMB, günlük bazda piyasadaki tahvillerin önemli bir kısmını topluyor. Likidite zaten zorlayıcıydı. Fakat bu tahvil alım programı odanın içerisindeki fil gibi ve durumu daha da kötüleştiriyor” şeklinde görüş bildirdi.