Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors'un Türkiye'nin kredi notunu indirmesi ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıklamasıyla, dün 3.0979'u görerek tarihi rekor seviyeye yükselen ve bugüne 3,0660 seviyesinden başlayan Dolar/TL saat 10:05 itibariyle 3.07'ye yükseldi. İlerleyen saatlerde 3.04'e kadar gerileyen dolar akşam saatlerşnde yeniden 3.06 seviyelerine çıktı.

Uzmanlar, kurdaki hareket için siyasi gelişmelerin yakından izleneceğini belirtiyor.

Çarşamba akşamı S&P tarafından Türkiye'nin kredi notunun BB+'dan BB'ye indirilmesi kurda sert yükseliş baskısına neden olmuştu. S&P'nin kararı özellikle siyaset ve iş dünyasından tepkilere neden olurken şimdi gözler 5 Ağustos'taki Moody's ve 19 Ağustos'taki Fitch değerlendirmelerine çevrildi. Moody's de darbe girşimi sonrasında Türkiye'nin kredi notunu izlemeye almıştı. Dün banka pay piyasalarında yoğunlaşan satışlarla % 4,42 düşüşle kapanan Borsa İstanbul ise yeni güne % 1.58 yükselişle başladı. Borsa daha sonra eksiye döndü.

Yurtdışında Avrupa Merkez Bankası'nın dün faizlerde ve parasal genişleme programında değişikliğe gitmemesi bugün gelişen piyasalar üzerinde baskıya neden oluyor. Bugün Euro Bölgesi ve ABD imalat PMI verilerinin dışında önemli bir veri akışı bulunmazken gelecek hafta Fed'in ve Japonya Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasalarca takip edilecek.

Uzmanlar yurtiçinde de siyasi gelişmelerin izlenmeye devam edeceğini belirtiyor.