Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerinin önyargılı ve haksız olduğunu söyledi.

Darbe girişimi nedeniyle reform takviminde aksamanın söz konusu olmadığını belirten Ağbal "Darbe girişimi öncesi başladığımız çalışmalara daha da fazla gayret göstererek devam ediyoruz. Yatırımcı güvenini artıracak gayretlerimiz var" dedi.

- VERGİ BORÇLARI

Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin bilgi veren Ağbal, genel anlamda 13 milyon civarında vatandaşın düzenlemeden yararlanacağını söyledi. Ağbal konuya dair "vergi dairesine borcu olan vatandaşımız, 30 haziran 2016'dan önceki dönemlere ait vergi veya prim borcu varsa Ekim sonuna kadar vergi dairesine müracaat edecek ve vergi borçları için kasım, prim borçları için aralıktan itibaren 36 aya varan taksitler dahilinde bu borçlarını ödeyecek, isterse peşin ödeyecek" dedi.

Peşin ödemeyi teşvik etmek istediklerini belirten Ağbal, "Peşin ödemek istenirse, vergi borcunun aslı dışındaki yurtiçi üfeye göre hesaplanacak tutarın %50'sini tekrar sileceğiz. Yani örneğin 60 TL'si gecikmeli 160 liralık vergi borcu 115 TL'ye düşecek. Taksit olursa peşin ödeme indiriminden yararlanamayacaklar" dedi.

- VARLIK BARIŞI

Ağbal varlık barışına dair ise şu değerlendirmeyi yaptı; "Yeni düzenlemeyle yurtiçi varlıklara da varlık barışı getirdik. Amacımız; vatandaşın gerek yurtdışında, gerek yurtiçindeki varlıklarını işletmenin kayıtlarına dahil ederek sermaye yapısını güçlendirmek" dedi. Varlık barışından yararlanmak isteyenlerden vergi alınmayacağını söyleyen Ağbal ayrıca "Yurtdışından getirilen varlıkları dilediğiniz gibi tasarruf edebilirsiniz, istenirse işletmeye dahil edilir, istenirse banka hesabında tutulur" dedi. 

- "DERECELENDİRME KURULUŞLARI SON DERECE ÖNYARGILI"

S&P'nin not indirimi ve Moody's'in kredi notunu izleme kararını değerlendiren Ağbal "Derecelendirme kuruluşlarının acele şekilde Türkiye'nin ekonomik temelleri bu kadar sağlamken, temel parametreleri bu kadar güçlüyken, olay bu kadar sıcakken Türkiye'yle ilgili yaptığı değerlendirmeleri son derece önyargılı ve hasız buluyorum..Türkiye'nin gerek bankacılık sistemi, gerek kamu maliyesinin performansına rağmen bu değerlendirmeler bizi üzüyor.." dedi.

Ağbal ayrıca "Türkiye'de bütçe açığı bugün %1, 2017 ve 2018 için %1'in altına düşüreceğiz, bütçe öngörüleri OVP'ye uygun şekikde parlamentoya sunulacak" dedi.