Çavuşoğlu: ABD, darbe girişiminde bulunan bu şahsı orada tutmamalı
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Biz FETÖ'nün elebaşını Türkiye'ye getirmek istiyoruz. ABD'den isteğimiz son derece yalın basit. Darbe girişiminde bulunan bu şahsı orada tutmamalısınız" dedi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'i Türkiye'ye getirmek istediklerini belirterek, ABD'den isteklerinin yalın olduğunu, eğer terörün her türlüsüne karşı işbirliği yapılıyorsa, işbirliğinin somut sonuçlarının alınması gerektiğini söyledi.
Çavuşoğlu, TRT Haber'e verdiği mülakatta FETÖ'nün darbe girişimi sonrası süreci değerlendirdi.
15 Temmuz darbe girişimi gecesi Samsun'da olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, önce İstanbul'un çeşitli bölgelerinden değişik bilgiler gelmeye başladığını, daha sonra bunun darbe girişimi olduğunu öğrenince sosyal medya üzerinden açıklamalar yaptığını anımsattı.
Aynı zamanda uluslararası camiayla temasta olduğunu belirten Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile sabaha kadar Samsun'da halkla meydanda olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, o gece hiç uyumadan Ankara'ya hareket ettiğini kaydederek, "Darbeye karşı halkımızla topyekün karşı durduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, Sayın Başbakanımızın açıklamaları halkımıza daha da cesaret verdi. Meydanlara çıkarak adeta darbeye bir darbe yaptı. Milletimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu büyük milletin temsilcisi, hizmetkarı olmak benim için her zaman onurdur." diye konuştu.
- FETÖ'nün lideri Gülen'in iadesi
Terör örgütü lideri Gülen'in ABD'den iadesiyle ilgili Çavuşoğlu şunları aktardı:
"FETÖ terör örgütü elebaşını biz ABD'den çok önce istedik. Yani, 17-25 Aralık darbe girişiminden sonra istedik. 17-25 Aralık darbe girişiminde polis ve yargı içindeki terör örgütüne mensup kişiler gerçekleştirdi. Polis teşkilatımız bunlardan epeyce temizledik. Darbe girişiminde de gördük ki eğer biz polisten bu hainleri temizlemeseydik sonuç farklı olabilirdi. Milletimiz her şartta bunun karşısında dururdu ama daha fazla şehit verirdik."
Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmalara atıfta bulunarak, "Bizim iade ve sınır dışı konusunda işbirliğimiz var. ABD'nin de başka ülkelerden gelen başka terör örgütlerinden gelenlerle ilgili bu tarz talepleri olmuştur. Bu taleplerde bulunurken hiçbir zaman alın size mahkeme kararları, deliller dememişlerdir. Usame Bin Ladin'i isterken herhangi bir belge ortaya koymamıştır. Delil zaten var, eylemin kendisi." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin müttefiği olan ABD ile yakın işbirliğinin olması gerektiğini belirterek, bu konuda birtakım çalışma guruplarının kurulması yönünde önerilerin olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, "Biz her şeye varız. Ama bize iade edilmesi gerekiyor. Yani herhangi bir ülkeye de kaçmasına müsaade edilmemesi gerekiyor." dedi.
Türkiye ile ABD arasında bu konulara ilişkin anlaşmanın son derece sarih olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu anlaşma gereği Türkiye bugüne kadar ABD ile net bir işbirliği içinde olmuştur. ABD’den de beklenen budur. Uzatmak isterseniz yıllar alır ama kararlıysanız en kısa zamanda sonuçlanır.” diye konuştu.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Biz FETÖ'nün elebaşını Türkiye'ye getirmek istiyoruz. ABD 'den isteğimiz son derece yalın basit. Darbe girişiminde bulunan bu şahsı orada tutmamalısınız. Biz de size gerekli belgeleri veriyoruz. Bu konuda işbirliğinizi somut sonuçlarının alınması gerekiyor. İleriki süreçte bunu yakından takip edeceğiz. Adalet Bakanımızla birlikte bunu yakından takip ediyoruz."
Hem adalet hem de dışişleri bakınlığında bu adımların atıldığını anlatan Çavuşoğlu, ABD'den olumlu bir netice almayı umduklarını söyleyerek şunları kaydetti:
"Her ihtimale karşı söylüyorum, yok efendim kaçtı gibi yok o ülkeye gitti. Böyle bir darbe girişiminin ardından madem ABD dünyada sivil demokraside öncülük yapmaya çalışıyor. Bizim buna itirazımız yok. ABD'nin bu darbe girişimini yapan çetenin elebaşının başka bir yere kaçmasını da önlemeleri lazım. Gerekli tedbirleri alması lazım."
Gülen'in başka bir ülkeye kaçma ihtimalinin olup olmadığının sorulması üzerine Çavuşoğlu, "Ben her ihtimale karşı söylüyorum, madem ABD her zaman sivil demokrasi konusunda tüm dünyaya öncülük yapmaya çalışıyor. Buna itirazımız yok. Bu örgütün elebaşısının başka yere kaçmasına da müsaade etmemeleri lazım." diye konuştu.
- Dünyanın darbe girişimi sonrası tutumu
Türkiye'de artan bir ABD karşıtlığı olduğunu belirten Çavuşoğlu, bunu da yönetmeye çalıştıklarını, ülkenin müttefiki olan ABD'ye karşı negatif tutumun ne ABD'ye ne de Türkiye'ye faydasının olmayacağını dile getirdi.
Bu tutumu dengelemeye çalıştıklarının altını çizen Çavuşoğlu şöyle devam etti:
"Ama haklı olduğumuz durumda eleştiriyse eleştiriye yapmamız lazım. AB ve batının şöyle bir yanlışı var, 'Biz Türkiye diğer ülkelerin hepsini eleştiririz. Patron gibi davranırız ama onlar bizi eleştiremez çünkü bizim kamuoyumuz var. Türkiye'nin kamuoyu yok mu? Sen yanlış yapıyorsan biz de seni eleştiririz. Haklı eleştiriden faydalanmak lazım. Art niyetli eleştirileri hiçbir zaman kabul etmiyoruz. Bizim de eleştiri hakkımız var."
Türkiye'nin müttefiklerinin, demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş hükümet ve millet iradesine saygı varsa işbirliği içerisinde olunması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, özellikle Batı medyasında darbe girişiminin başarısız olması nedeniyle çok üzülen medya gruplarının olduğunu aktardı.
Çavuşoğlu, Türk milletinin darbe girişime karşı tavrıyla dünyanın takdirini kazandığını vurgulayarak, "Milletimiz bir kere daha büyüklüğünü tüm dünyaya gösterdi." diye konuştu.
- Yunanistan'a kaçan darbeci askerler
Çavuşoğlu, Yunanistan'a kaçan darbeci askerlere ilişkin, "Darbe yapanlar siyasi sığınma talebinde bulunuyor. Bunlar siyasi sığınma kapsamına giremez. Yunan makamlarından beklentimiz işbirliği yapmaları, adil davranıp bu hainleri Türkiye'ye göndermeleri." dedi.
Yunanistan’a kaçan 8 darbeci askere ilişkin mahkeme sürecini takip ettiklerini bildiren Çavuşoğlu, Dedeağaç’ta yapılan duruşmada bir Türk kadınının elinde bayrakla “Çocuklarınıza ne söyleyeceksiniz?” dediğini anlattı.
Çavuşoğlu, “Bu çok anlamlı. Bu hainler maalesef milletimizin onurunu da çiğnemişlerdir. Fare gibi gidip oraya sığındılar. İlk duruşmada mahkeme ülkeye kaçak girmelerinden dolayı ceza verdi. Şimdi bizim iade talebimizi değerlendirecekler." diye konuştu.
Darbeci askerlerin Yunanistan sınır dışı edilmeleri talebinde bulunduklarını belirten Çavuşoğlu, bu konuda da tutuklama kararları dahil gerekenlerin Yunan makamlarına iletildiğini aktararak şunları söyledi:
"Bu hainler siyasi sığınma talebinde bulundular. Darbe yapanlar milletin siyasi iradesine kast edenler siyasi sığınma talebinde bulunuyorlar. Bunlar uluslararası hukukta bu, son derece nettir. Siyasi sığınma kapsamına giremezler. dolayısıyla Yunan makamlarından beklentilerimiz bu konuda bizimle işbirliği yapmaları. Adil karar vermeleri, bu hainleri Türkiye'ye iade etmeleri, göndermeleri. Türkiye'ye karşı olanlar insan hakları örgütleri adı altında Yunan mahkemelerine baskı yapmaya çalışıyorlar. Bu konuda baskıyla karar alınmaz, her şey açık."
AA