Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) politika kararı öncesi yenin zayıflaması ve Apple Inc.'nin tedarikçilerinin beklenenden daha iyi çıkan iPhone satışlarının ardından değer kazanması ile birlikte yükselişini üçüncü güne taşıdı ve bölge hisse senetlerinin gösterge endeksi dokuz ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 yükselerek Tokyo saati ile 09:13'te 135.07 seviyesine ulaştı. Küresel hisse senetleri, bu hafta ABD ve Japonya'da gerçekleştirilecek olan merkez bankası toplantıları öncesi dalgalı bir seyir izledi. BOJ'un 29 Temmuz'da sona erecek iki günlük toplantısında teşviğin artırılması yönünde bir karar çıkması bekleniyor. Fed'in Çarşamba günü sona erecek iki günlük politika toplantısında ise, vadeli işlem traderlarının Aralık ayında borçlanma maliyetlerinin artırılma olasılığını yüzde 48 olarak görmelerine karşın, faizde değişiklik beklenmiyor.

Sydney'de Rivkin Securities stratejisti James Woods, "Fed'in faizi değiştirmeyeceği beklentileri ve Apple'ın beklentileri aşması, hisse senetleri için taban oluşturdu," dedi ve "Fed'in bu toplantıda harekete geçmesi için bir neden yok" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında 104.99 seviyesine gevşemesi ile birlikte yüzde 1.2 tırmandı. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 yükselirken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.1 geriledi.