Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) politikasını tahmin etmeye çalışan bir çok oyuncu BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın Cuma günü mevcut 3 ana politika aracında veya bu araçların bir kaçında teşvikleri ikiye katlayabileceğini düşünüyor.

Eğer Kuroda bu çağrılara uyarsa, Maliye Bakanlığı'nda eski kur politikası şefi olan Kuroda, ilk kez piyasaları şaşırtmakta başarısız olacak. Kuroda Nisan 2013'te beklenenden çok daha büyük kapsamlı bir paket açıkladıktan sonra, Ekim 2014'te beklenmedik bir şekilde teşvikleri genişletti. Kuroda, Ocak 2016'da daha önce geri çevirdiği negatif faiz taktiğini devreye sokarak yatırımcıları afallatmıştı.

BOJ Başkanı Japonya'da beklentileri etkilemeye çalışarak deflasyonist anlayışı yok etme yönünde çaba harcarken, bazıları, herkesin beklediği hamleleri yapmanın zayıf enflasyon trendini etkilemekte yetersiz olacağını düşünüyor.

New York'ta Royal Bank of Canada’nın RBC Capital Markets biriminde çalışan kıdemli kur stratejisti Elsa Lignos, "Abe-Bernanke ve Kuroda-Bernanke görüşmelerine ilişkin haberlerin ardından beklentiler şişirildi, yen ayıları için piyasa beklentisine paralel bir açıklama dahi hayal kırıklığı yaratabilir" dedi. Uzun zamandır Japonya teşviklerinin savunucusu olan eski Fed Başkanı Ben Bernanke, Kuroda ve Başbakan Shinzo Abe ile bu ayın başında görüşmüştü.

Gözden kaçırılan politika araçlarından birisi sözllü yönlendirme olabilir. Sözlü yönlendirmeyle enflasyon hedefine ulaşılırken dahi BOJ'un devasa bilançosu zedelenmeyebilir ya da en azından mevcut büyük seviyesinde tutulabilir. Sözlü yönlendirme halihazırda tartışmaların odağında olmayan bir konu.

Tokyo'da Totan Research Izuru Kato, "Eğer BOJ bu haftaki toplantıda bunu açıklarsa, ben ve diğer Japonya piyasa katılımcıları için mega bir sürpriz olur" dedi.

Kato'nun kendisi de BOJ'un, mevcut 3 politikanın sürdürülebilirliğiyle ilgili endişeler nedeniyle Cuma günü yeni politika adımları atmasını bekliyor. Devlet tahvili alımları, mevduat bankalarının rezervlerinin bir kısmına negatif faiz uygulanması ve ETF gibi bazı riskli varlıkların alınmasına ilaveten, Kato, beklenmeyen bir adım atılabileceğini ve bu adımın da BOJ kredileri karşılığında ayrılan teminatların genişletilmesi olabileceğini düşünüyor.