Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Ağustos toplantısı sona erdi. Fed, faiz oranlarını değiştirmezken, ABD ekonomisine olan risklerin hafiflediğini ve istihdam piyasasının sıkılaştığını söyleyerek, bu yıl içerisinde ikinci bir faiz artırımı için elverişli ortamın oluşmaya başladığını kaydetti. Fed böylelikle bu yıl bir faiz artırımı için kapıyı açık bıraktı.

FOMC, iki günlük toplantısının ardından yaptığı açıklamasında, Haziran ayında enflasyon ve küresel gelişmeler için kullandığı "yakından izleme" ifadesini tekrarladı ve "Ekonomiye yönelik yakın vadeli riskler azaldı." dedi. Fed, İstihdam kazanımlarının Haziran ayında güçlü olduğunu ve göstergelerin geçtiğimiz aylarda istihdam kullanımında artışı işaret ettiğini söyledi.

ABD merkez bankası yetkilileri, Brexit kararının ardından ekonominin ilerleyişi ile birlikte Mayıs ayındaki düşük gelen istihdam verisinden Haziran ayındaki büyük değişimi değerlendiriyor. Fed Başkanı Janet Yellen, Fed'in faizleri kademeki olarak yükselteceğini tekrarlarken, piyasa volatilitesi ve iş kazanımlarında beklenmeyen düşüşler bu planları ertelettirdi.

Komite, "Ekonomik koşulların faiz oranlarını kademeli bir şekilde artırılması yönünde" gelişeceği beklentisini tekrarladı. Fed, faiz artırımının zamanına dair bir açıklamada bulunmadı.

Fed'in kararı 1'e karşı 9 üyenin oyuyla aldığı, muhalefet eden tek üyenin Kansas City Fed Başkanı Esther George olduğu belirtildi.

- İstihdam piyasası

Fed, Haziran ayındaki toplantısında bu yana olan verinin, "istihdam piyasasının güçlendiği ve ekonomik faaliyetin ılımlı bir hızda genişlediğini" işaret ettiğini belirtti. 

ABD merkez bankası, Aralık ayında çeyrek puanlık faiz artırımına giderek, yedi yıllık sıfıra yakın faiz oranı politikasına son vermişti. 

FOMC, Hane halkı harcamalarının "güçlü bir şekilde büyüdüğü" belirtirken, iş yatırımlarının "hafif" olduğunu söyledi. Fed, enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine döneceği beklentisini yineledi.

- İyileşen veri

Açıklamada, Haziran ayındaki istihdam verisi, Mayıs ayında zayıf olan veri ile karşılaştırıldı. Tarımdışı istihdam Haziran ayında 287,000 yükselirken, Mayıs ayındaki 11,000'lik artışın ardından gelen endişelerin bazılarını giderdi.

Perakende satışlar, konut başlangıçları, kapasite kullanımı ve servis sekötürünün tamamı ekonomistlerin beklentilerini aştı.

Kansas Fed Başkanı Esther George, Haziran ayında oranların değiştirilmemesi yönünde oy kullanmasının ardından, bu ay tercih hakkını çeyrek puanlık artırımdan yana kullandı.

Bloomberg News anketine katılan 94 analistin ikisi hariç tamamı, Fed'in faiz artırımına gitmesini beklemiyordu. Fed fon vadelileri bugünkü açıklama öncesinde, traderların FOMC'nin Aralık ayındaki son toplantısında ya da öncesinde faiz artırımına gitmesine yarı yarıya şans verdiğini gösterdi.