Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuk olan AK Parti Ankara Milletvekili ve eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 15 Temmuz darbe girişiminin piyasalara etkisini değerlendirdi.

Darbe girişimi sonrasındaki haftada çok ciddi sermaye çıkışı olmadığını söyleyen Babacan "Toplam 500 milyon dolarlık bir çıkış var, ama yeniden fiyatlanma süreci yaşandı. Borsa ilk hafta %13 civarında değer kaybetti ama 2. hafta hemen kaybın bir kısmını geri aldı...Cds'te hafif gerilemeler var. Dolayısıyla ilk haftaki tepkinin biraz daha yumuşadığını görüyoruz" diye konuştu.

Darbe girişiminin içeriye yerleşmiş terör örgütünün girişimi olduğunu söyleyen Babacan, tüm bu olanların ileriki dönemde darbe ihtimalini daha da düşüren bir gelişme olduğunu belirtti.

"S&P'NİN ADIMI KAFA KARIŞTIRDI"

Yaşanan dalgalanmanın finansal bir dalgalanma olmadığını belirten Babacan kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamaların ve S&P'nin adımının kafaları karıştırdığını söyledi. Babacan "dış piyasalar açısından ne olup bittiği tam anlaşılamadan atılan bu adım kafa karıştırdı, ama şimdi konu daha iyi anlaşılıyor..Bu olay, kurumların işleyişi ve Türkiye'nin sosyal yapısı açısından büyük bir travma oluşturdu" dedi.

"NOT İNDİRİMİ OLMAMASI OLUMLU YANSIR"

Kredi derecelendirme kuruluşlarının itibarı ve güvenilirliğinin 2008 krizinde yıprandığını, en üst seviyede yatırım notu verdikleri kuruluşların bir gün sonra iflas ettiğini hatırlatan Babacan, Moody's'ten bir not indirimi olup olmayacağına dair soruya "Bir not düşüşü olmazsa piyasaya olumlu yansıyacaktır ama not düşerse bir küçük dalga daha gelebilir. Not düşüşün bedeli olur ama herşeyin sonu olmaz" diye konuştu.

"BÜYÜME HEDEFİ ULAŞILMAZ DEĞİL"

Babacan büyümede %4.5'lik hedefin darbe girişimi sonrasında etkilenip etkilenmeyeceğine dair "Zaman gösterecek ancak iç tüketim kanalından baktığımızda büyümede ciddi bir sorun görünmüyor. Büyümenin önemli şekilde etkileneceğini düşünmüyorum. %4.5 ulaşılmaz bir hedef değil" dedi. 

Yaşanan krizin fırsat olarak kullanılmasının önemine değinen Babacan, "Ekonomide özellikle yapısal reformları bu dönemde yapmak ve piyasaları olumlu sürprizlerle şaşırtmak önemli olacak." diye konuştu.

"MERKEZ BANKASI PİYASA ŞARTLARININ GEREĞİ NEYSE YAPMALI"

Merkez Bankası'nın son 2 haftadır süreci iyi şekilde yönettiğini belirten Babacan "Merkez Bankası zamanında adım attı, bundan sonraki dönemde de Merkez Bankası piyasa şartlarının gereği neyse onu yapmalı" dedi.